Kokosky

Kokosky

Doba přípravy: 4 hodiny
Náročnost: 5 (1-5)
Počet porcí: cca 75 kusů


Ingredience


Hmota na kokosky:

  • 200 g Vaječné bílky    
  • 200 g ARO Cukr moučkový   
  • 200 g ARO Cukr krupice   
  • 200 g Kokos strouhaný   

Linecká kolečka:

  • 300 g Mouka hladká výběrová   
  • 200 g Máslo 82 %   
  • 100 g ARO Cukr moučkový   
  • 0,2 g Vanilkový lusk   
  • 40 g Žloutek   
  • 50 g Citron na kůru   

Krém na slepení:

  • 250 g Máslo 82 %   
  • 250 g ARO Cukr moučkový   
  • 30 g Kakao   
  • 200 g Marmeláda rybízová   
  • 400 g Čokoláda 52 % hořká (na namáčení)   

Výrobní postup

Příprava hmoty a pečení kokosek (cca 90 minut):

Bílky šleháme s krupicovým cukrem do hladké konzistence, zasypeme směsí kokosu s moučkovým cukrem a nádobu vložíme do vodní lázně, kde ji za stálého šlehání nahříváme do horka. Pak hmotu odstavíme z vodní lázně a dále mícháme do zchladnutí. Vychladlou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a stříkáme na pečicí papír hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do růžové barvy. Zda jsou kokosky upečené, zjistíme tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.                

Příprava lineckého těsta (cca 5 minut):

Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na 4 díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.                 

Tvarování a pečení (cca 30 minut):

Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování průběžně těsto podsypáváme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme z vyváleného těsta kolečko, které přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do světle narůžovělé barvy, cca 8 minut.                

Dohotovení kokosek:

Krém na slepení si připravíme tak, že v míse metlou vymícháme měkké máslo s moučkovým cukrem a kakaem do krémovité konzistence. Krémem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou s malým otvorem. Na upečená linecká kolečka stříkáme po obvodu krém, do jehož středu lžičkou nebo jiným cukrářským sáčkem vkládáme rybízovou marmeládu. Upečené kokosky přiložíme na připravená kolečka a mírně přitiskneme, aby se dobře přilepily. Ve vodní lázni nahřejeme čokoládu, uchopíme slepené kokosky a opatrně je ponoříme do čokolády do výšky lineckého kolečka, pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu a kokosku odložíme na odkapávací mřížku. Po chvilce ji přeložíme na pečicí papír, kde ji necháme zchladnout.                


Kokosky

Tipy kuchaře:   

  • Kokosky můžeme vyrábět i druhým způsobem, a to tak, že všechny suroviny smícháme, cukrářským sáčkem je tvarujeme na pečicí papír, povrch necháme zaschnout a pak pečeme na 150 °C asi 40 minut.                
  • Upečené kokosky můžeme servírovat i samostatně.                
  • Aby výrobek působil esteticky, musí průměr kokosky i kolečka být stejný.