Masovo-kapustové karbanátky se šťouchanými brambory

Masovo kapustové karbanátky se šťouchanými brambory

Doba přípravy: 2 hodiny
Náročnost: 3 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Mleté maso:

  • 350 g Maso sekané hovězí 20 %tuku   
  • 100 g Voda (na prátování)   
  • 350 g Maso sekané vepřové 30 % tuku   
  • 50 g Horeca Select Sádlo vepřové škvařené   
  • 50 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 20 g Česnek čerstvý   
  • 0,2 g Horeca Select Pepř černý, mletý   
  • 250 g Kapusta čerstvá   
  • 50 g Vejce    
  • 15 g Sůl kamenná   
  • 20 g Horeca Select Majoránka čerstvá   

Obalování:

  • 100 g ARO mouka hladká   
  • 100 g Vejce   
  • 100 g Mléko 1,5 %   
  • 250 g Strouhanka   
  • 250 g Olej (na smažení)   
  • 0,5 g Sůl kamenná   

Kapustové zelí:

  • 1000 g Kapusta čerstvá   
  • 100 g Horeca Select Sádlo škvařené   
  • 80 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 150 g Horeca Select Slanina uzená   
  • 50 g Ocet kvasný   
  • 50 g ARO Cukr krupice   
  • 15 g Sůl kamenná   

Šťouchané brambory:

  • 2000 g Horeca Select Brambory, varný typ C   
  • 500 g Mrkev    
  • 150 g Máslo 82 %   
  • 20 g Sůl kamenná   

Doplněk:  

  • 10 g Horeca Select Majoránka čerstvá   

Výrobní postup

Příprava masa (cca 40 minut):

Hovězí maso vložíme do kotlíku univerzálního stroje s nástavcem na míchání (štít), za postupného přidávání vody vymícháme na rychlost č. 1 nebo 2 lepivý prát. Poté přidáme vepřové maso, na sádle zpěněnou nakrájenou cibuli a vejce. Listy kapusty spaříme krátce v horké vodě a následně je přeložíme do vody s ledem, aby si zachovaly krásně zelenou barvu. Listy před krájením necháme okapat na děrované gasrtronádobě a poté je nakrájíme na nudličky o šířce 5 mm a délce cca 5 cm. Nudličky přidáme do kotlíku s masem, směs ochutíme solí, prolisovaným čerstvým česnekem, překrájenými lístky čerstvé majoránky a mletým pepřem. Směs ještě krátce promícháme. Správné ochucení zkontrolujeme opečením malého množství směsi na pánvi a ochutnáním.                 

Příprava na obalování (cca 30 minut):

Hmotu rozvážíme na díly o váze 125 g a  vytvarujeme z nich hladké karbanátky. Na obalování do misek připravíme hladkou mouku, rozšlehaná vejce s mlékem jemně ochucená solí a prosátou strouhanku. Každý karbanátek postupně obalíme v těchto ingrediencích a uložíme na gastronádobu s pečicím  papírem. Karbanátky smažíme v oleji na 160 °C dozlatova těsně před servírováním  a  necháme je okapat na děrované gastronádobě.                 

Příprava kapustového zelí (cca 20 minut):

Kapustu rozřízneme, vyjmeme košťál,  listy nakrájíme na nudličky 8 mm silné, postupně je krátce spaříme v horké vodě a následně přeložíme ho studené vody s ledem. Poté je necháme okapat na děrované gastronádobě. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na sádle dosklovata společně s nakrájenou slaninou. K cibuli přidáme spařené nudličky kapusty, které ochutíme solí  a krátce dusíme na skus. Ocet svaříme s cukrem do sirupové konzistence a ochutíme jím kapustové zelí.                  

Šťouchané brambory (cca 30 minut):

Oloupané brambory a mrkev uvaříme odděleně v osolené vodě  doměkka. Vodu odcedíme, mrkev přeložíme k vařeným bramborům a vše rozmačkáme na malé kousky společně s měkkým máslem.                 

Servírování:

Na levou stranu teplého talíře velkou lžicí upravíme nok ze šťouchaných brambor, na pravou stranu přeložíme dozlatova usmažený karbanátek. Středem naaranžujeme kapustové zelí. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.

Masovo-kapustové karbanátky se šťouchanými brambory

Tipy kuchaře:   

  • Před použitím kapustu vždy spařujeme, jinak je její chuť  štiplavá.