Pečená šunka na medu

Pečená šunka na medu

Doba přípravy: 4 hodiny
Náročnost: 1 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Maso:

  • 10000 g Horeca Select Šunka na kosti   
  • 10 g Horeca Select Hřebíček celý   

Marináda:

  • 300 g Med květový   
  • 100 g Marmeláda meruňková   
  • 200 g Pomeranče (na šťávu)   
  • 200 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 10 g Sůl kamenná   
  • 100 g Hořčice dijonská, francouzská   
  • 0,5 g Horeca Select Nové koření   
  • 0,5 g Horeca Select Bobkový list   
  • 0,5 g Horeca Select Pepř černý, celý   

Výrobní postup

Příprava šunky (cca 3,5 hodiny):

Šunku musíme k tepelné úpravě upravit tak, že  kůži ponecháme pouze u kyčelního kloubu, kde ji ozdobně nakrojíme v šířce asi 5 cm. Zbývající kůži rukou odstraníme a bílou tučnou plochu přesně rozměříme. Poté špičkou nože nakrojíme na pravidelné čtverce, do kterých zapícháme hřebíček. Takto připravenou šunku potíráme marinádou a pozvolna pečeme na 150 °C po dobu 3 hodin, v závěru dopékáme na 180 °C asi 20 minut. Na jádře masa by měla být teplota 70 °C. Zbylou marinádu použijeme jako omáčku při servírování šunky. Abychom měli jistotu, že šunka je propečená až na jádro masa, je dobré do ní píchnout sondu z teploměru.                 

Příprava marinády (cca 15 minut):

Do katrůlku dáme med, šťávu z pomeranče, koření, hořčici, meruňkovou marmeládu a najemno nakrájenou oloupanou cibuli. Marinádu převaříme, ochutíme solí a přecedíme. Tuto marinádu nanášíme štětcem na šunku i během tepelné úpravy.                 

Servírování:

Šunku na kosti krájíme na tenké plátky přes vlákno, používáme speciální nůž k tomu určený a dvouzubou vidličku, kterou pouze maso při krájení přidržujeme, ale do masa NEPÍCHÁME. Řez je čistý, hladký.                      


Pečená šunka na medu

Tipy kuchaře:   

  • Tato úprava je vhodná pro větší akce, cateringy nebo rauty, kde se počítá zhruba 100 g na porci.                
  • Šunka se krájí před hosty a je usazena do speciálních kleští na šunku. Aby nevychladla, je nahřívána speciálními lampami.