Pelmeně plněné mletým masem s listovým špenátem

Pelmeně plněné mletým masem s listovým špenátem

Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Náplň: 

  • 800 g Vepřové maso, ořez   
  • 150 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 15 g Sůl kamenná   
  • 10 g Horeca Select Tymián čerstvý   
  • 100 g Horeca Select Sádlo vepřové, škvařené   
  • 30 g Špenát listový, čerstvý   

Bešamel:  

  • 20 g Máslo 82 %   
  • 25 g Mouka hladká   
  • 350 g ARO Mléko 1,5 %   
  • 10 g Sůl kamenná   
  • 0,05 g Horeca Select Muškátový oříšek   

Těsto na pelmeně:

  • 500 g Horeca Select Mouka Farina Manitoba "O"   
  • 100 g Žloutky pasterizované   
  • 150 g Voda   
  • 20 g Sůl kamenná   
  • 100 g Máslo 82 %   

Špenát:

  • 1000 g Špenát listový, čerstvý   
  • 150 g Máslo 82 %   
  • 15 g Sůl kamenná   
  • 100 g Horeca Select Cibule žlutá  
  • 20 g Česnek čerstvý   

Doplněk:

  • 100 g Strouhanka z bílého pečiva   
  • 30 g Máslo 82 %   

Výrobní postup

Příprava náplně (cca 40 minut):

Vepřové maso semeleme na masovém mlýnku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na sádle dosklovata. Přidáme mleté maso, ochutíme ho solí, snítky čerstvého tymiánu a na mírném příkonu vše restujeme dozlatova. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. V polovině měkkosti masa odklopíme poklici, abychom odvařili přebytečnou tekutinu. Směs necháme vychladnout a nakonec do ní vmícháme hodně hustý vychlazený bešamel a překrájené listy špenátu.   

Příprava bešamelu (cca 10 minut):

Z másla a mouky pozvolným restováním na mírném příkonu připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, ochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, rozšleháme a pozvolna prováříme. Hustý bešamel vychladíme a vmícháme do dušeného mletého masa.                

Příprava pelmení (cca 50 minut):

V kotlíku univerzálního stroje s nástavcem "hák" vymícháme z mouky, žloutků a vody vláčné, měkké těsto. Následně ho necháme asi 30 minut odležet. Z těsta válečkem rozválíme plát asi 2 mm silný a speciálním vykrajovátkem z něj vykrojíme kulaté tvary, které na okraji potřeme rozšlehaným vejcem, do středu vložíme náplň a stisknutím tvořítka pelmeň uzavřeme. Těsně před servírováním je vkládáme do vroucí osolené vody a pozvolným varem vaříme asi 10 minut. Po uvaření je kovovým podběrákem vyjmeme a potřeme máslem.                

Příprava špenátu (cca 5 minut):

Listový špenát přebereme a otrháme z listů řapíky. Hned nato ho vložíme do velké misky nebo gastronádoby, zalijeme velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočený. Poté ho vyjmeme z vody a zalijeme čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté. Potom je necháme okapat v cedníku nebo použijeme odstředivku na bylinky. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, na plátky nakrájeným česnekem a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.                

Příprava strouhanky (cca 5 minut):

Prosátou strouhanku nasypeme do gastronádoby, vložíme do konvektomatu a na program "pečení" při teplotě 160 °C za občasného promíchání ji opečeme dozlatova. Poté ji smícháme s rozpuštěným máslem a teplou servírujeme.                 

Servírování:

Na střed teplého talíře přeložíme teplé pelmeně pokapané máslem a posypané strouhankou. Na levou stranu servírujeme teplý špenát.                


Pelmeně plněné mletým masem s listovým špenátem

Tipy kuchaře:   

  • Místo másla můžeme použít při servírování zakysanou smetanu.                 
  • Nemáme-li speciální tvořítko, vykrajovátkem vykrojíme kolečka, jejichž okraje po obvodu potřeme vejcem, do jedné poloviny vložíme náplň a pelmeně přeložíme tak, aby se okraje spojily. Okraje pelmení přitiskneme vidličkou, aby se pelmeně při vaření neotevřely.