Trhanec

Trhanec
Doba přípravy: 40 minut              
Náročnost: 3 (1-5)
Počet porcí: 10

Ingredience


Trhanec:

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 500 g Vejce
  • 10 g Sůl kamenná
  • 500 g Mléko 1,5 %
  • 50 g Citron na kůru
  • 60 g ARO Cukr krupice
  • 60 g Rozinky
  • 150 g Máslo 82 % na opékání
  • 80 g Tuk na vymazání plechu
  • 300 g Horeca Select Zakysaná smetana
  • 30 g Med luční
  • 0,02 g Vanilkový lusk čerstvý
  • 200 g Smetana 33 %

  • 50 g ARO Cukr moučkový na posypání
  • 20 g Horeca Select Máta čerstvá

Výrobní postup

Příprava trhance (cca 30 minut):

Pekáček na pečení trhance musí mít rovné a pevné dno. Vymažeme jej tukem a vysypeme moukou. Oddělíme žloutky od bílků. V misce rozmícháme mléko se žloutky, polohrubou moukou a citronovou kůrou. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh a opatrně ho pomocí metly smícháme se žloutky. Vzniklou nadýchanou pěnovou hmotu pravidelně rozprostřeme do pekáčku, aby všude byla stejná vrstva. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Po upečení korpus roztrháme na kusy, které opečeme na másle ze všech stran dokřupava.                

Příprava zakysané smetany (cca 5 minut):

Ušlehanou pevnou šlehačku metlou lehce vmícháme do zakysané smetany ochucené čersvou vanilkou a medem.                

Servírování:

Na levou stranu talíře aranžujeme kousky trhance, na pravou stranu servírujeme ochucenou zlehčenou zakysanou smetanu. Dezert doplníme snítkou čerstvé máty.


Trhanec

Tipy kuchaře:   

  • Na přípravu omelety je dobré mít po ruce pánev s těžkým dnem a nepřilnavou povrchovou úpravou o Ø cca 18 cm.               
  • Trhanec můžeme upéct i na pečicím papíru.