Zelná polévka s klobásou

Zelná polévka s klobásou
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: 2 (1-5)
Počet porcí: 10   

Ingredience


  • 250 g Horeca Select  Kysané zelí    
  • 200 g Klobása papriková
  • 20 g Houby sušené
  • 200 g Uzené maso – koleno    
  • 200 g Vepřové maso – plec    
  • 750 g Horeca Select  Brambory, varný typ B
  • 20 g Sůl kamenná   
  • 150 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 0,5 g Horeca Select  Pepř černý, mletý 
  • 10 g Horeca Select  Paprika mletá, sladká    
  • 100 g Horeca Select Vepřové sádlo škvařené    
  • 0,2 g Horeca Select Nové koření
  • 0,2 g Horeca Select Bobkový list
  • 2 g Horeca Select Majoránka čerstvá
  • 2000 g Voda

Výrobní postup

Příprava polévky (cca 45 minut):

Omyté, očištěné vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou společně s bobkovým listem a novým kořením, osolíme a vaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na hrubší kostky. Ve vývaru následně uvaříme i uzené maso. Když už je maso skoro měkké, přidáme  nahrubo nakrájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho, než brambory s masem změknou. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž je nakrájíme na hrubší kousky, které  vložíme zpět do polévky spolu s propláchnutým, překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo. Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dozlatova, zmírníme příkon a přidáme mletou papriku, kterou krátce zpěníme. Poté vše přeložíme do polévky. Nakonec dochutíme překrájenými lístky čerstvé majoránky.

Příprava klobásy (cca 5 minut):

Na špalíčky nakrájenou klobásu orestujeme těsně před servírováním na pánvi dozlatova. Poté ji vkládáme ihned do polévky.

Servírování:

Předem uvařené nudle vložíme do nahřátého talíře a zalijeme připravenou polévkou s párkem.                         


Zelná polévka s klobásou

Tipy kuchaře:   

  • Všechny suroviny (vyjma kysaného zelí) je nutné vařit doměkka. Kysané zelí přidáme až poté, protože kdybychom je vložili hned v začátcích přípravy, tak bychom vše díky kyselosti zelí museli vařit mnohem déle.                        
  • Zelí je nutné před vložením do polévky ochutnat. Je-li moc kyselé, propláchneme je.                        
  • Tato polévka se může podávat i jako hlavní pokrm během masopustů.