Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Ideálním doplňkem k podávání je čerstvá bílá bageta a kvalitní, nejlépe francouzské víno.
Tipy z našeho sortimentu
-
Kachní rillettes z francouzské produkce obsahují z 20 % kachní játra a jsou ochucena speciální směsí koření.
Více o produktu
-
Ideálním pohoštěním k vínu je kombinace tří jemných paštik – houbové, vepřové s fíky a drůbeží s hroznovým vínem.
Více o produktu
Více o francouzských paštikách
-
Rillettes
Rillettes (čtěte rijet) je francouzská specialita, která se podobá nám známým škvarkám. Tradičně se připravuje z vepřového masa, které se nechá několik hodin pozvolna škvařit v sádle, existují i varianty z drůbežího či králičího masa. K dochucení se používá nejčastěji sůl, pepř a bílé víno.
-
Pâté
Výrazem pâté se označují jemné paštiky (pasty) připravené z několikrát namleté směsi masa a jater, již doplňují další přísady – máslo či sádlo, bylinky, koření, zelenina, ovoce, ořechy či alkohol. Jednou z nejoblíbenějších variant je paštika pečená v listovém těstě – pâté en croute.
-
Teriny
Terina je masová směs původem z Francie, která na rozdíl od paštiky obsahuje nahrubo nasekané kousky masa, jater a dalších přísad. Teriny mohou být teplé i studené – ve francouzské kuchyni existuje bezpočet receptů. Svůj název získaly díky kameninové nádobě (francouzsky terinne), v níž se směs připravuje.
Pâté de foie gras
Královnou mezi paštikami je varianta s foie gras. Zbytnělá játra hus a kachen mají vlivem překrmování vysoký podíl tuku ve svalovině, a díky tomu i jedinečnou a delikátní chuť oceňovanou gurmety po celém světě. Podíl jater v pâté de foie gras se pohybuje mezi 46–55 %. Doplňuje je obvykle vepřové maso a játra. K dochucení se nejčastěji používá celý pepř, bílé, červené či portské víno, koňak, houby nebo ovoce.
Oblíbené lahůdky a masné výrobky
-
Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.
-
Dušené vepřové, kuřecí či krůtí šunky patří k nejprodávanějším produktům své kategorie.
-
Itálie je ve výrobě sušených šunek světovou velmocí, nejznámější z nich je Prosciutto di Parma.
-
Maďarský fermentovaný salám s ušlechtilou plísní na povrchu se vyrábí od 19. století.
Zaregistrujte se k odběru novinek!
Zadat email
nebo
získat MAKRO kartu