Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Ideálním doplňkem k podávání je čerstvá bílá bageta a kvalitní, nejlépe francouzské víno.

Tipy z našeho sortimentu


Více o francouzských paštikách

  • Rillettes

    Rillettes (čtěte rijet) je francouzská specialita, která se podobá nám známým škvarkám. Tradičně se připravuje z vepřového masa, které se nechá několik hodin pozvolna škvařit v sádle, existují i varianty z drůbežího či králičího masa. K dochucení se používá nejčastěji sůl, pepř a bílé víno.

  • Pâté

    Výrazem pâté se označují jemné paštiky (pasty) připravené z několikrát namleté směsi masa a jater, již doplňují další přísady – máslo či sádlo, bylinky, koření, zelenina, ovoce, ořechy či alkohol. Jednou z nejoblíbenějších variant je paštika pečená v listovém těstě – pâté en croute.

  • Teriny

    Terina je masová směs původem z Francie, která na rozdíl od paštiky obsahuje nahrubo nasekané kousky masa, jater a dalších přísad. Teriny mohou být teplé i studené – ve francouzské kuchyni existuje bezpočet receptů. Svůj název získaly díky kameninové nádobě (francouzsky terinne), v níž se směs připravuje.

Pâté de foie gras

Královnou mezi paštikami je varianta s foie gras. Zbytnělá játra hus a kachen mají vlivem překrmování vysoký podíl tuku ve svalovině, a díky tomu i jedinečnou a delikátní chuť oceňovanou gurmety po celém světě. Podíl jater v pâté de foie gras se pohybuje mezi 46–55 %. Doplňuje je obvykle vepřové maso a játra. K dochucení se nejčastěji používá celý pepř, bílé, červené či portské víno, koňak, houby nebo ovoce.


Oblíbené lahůdky a masné výrobky

  • Olivy

    Olivy v MAKRO

    Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.

  • Dušená šunka

    Dušená šunka v MAKRO

    Dušené vepřové, kuřecí či krůtí šunky patří k nejprodávanějším produktům své kategorie.

  • Italská sušená šunka

    Italská šunka v MAKRO

    Itálie je ve výrobě sušených šunek světovou velmocí, nejznámější z nich je Prosciutto di Parma.

  • Uherský salám

    Uherský salám v MAKRO

    Maďarský fermentovaný salám s ušlechtilou plísní na povrchu se vyrábí od 19. století.