Olivy patří mezi klasické ingredience středomořské kuchyně. Mezi nejvýznamnější producenty patří Itálie, Španělsko, Francie a Řecko. Většina vypěstovaných oliv se zpracovává na olivový olej a pouze 10 % sklizně se dostává na trh v podobě zelených či černých plodů. Podávají se samostatně jako chuťovka, používají se do salátů a jako doplněk k čerstvým sýrům. Hodí se také pro použití v teplé kuchyni, například do těstovin, k rybám a drůbežímu nebo králičímu masu. V sortimentu MAKRO je pro vás připraven pestrý výběr chlazených i konzervovaných oliv a v nabídce nechybějí ani oblíbené plněné varianty.

Tipy z našeho sortimentu

  • FF Olivy zelené s ančovičkou, 1x 225 g

    FF Olivy zelené s ančovičkou, 1x 225 g

    Pod naší vlastní značkou Fine Food nabízíme kvalitní olivy v mnoha variantách, z nichž si vybere každý zákazník.

  • Cesare Olivy s feta sýrem, 1x 160 g

    Cesare Olivy s feta sýrem, 1x 160 g

    Mix černých a zelených oliv z italské produkce doplňuje čerstvý sýr feta a aromatická bylinková marináda.


Více o olivách

  • Barva

    Rozdíl mezi zelenými a černými olivami nespočívá v odlišném druhu, ale ve stupni zralosti. Zelené olivy jsou nezralé plody, pro něž je typická pevná dužina a trpká až nahořklá chuť. Během zrání mění barvu na narůžovělou, hnědou, vínovou až temně černou. Zralé olivy jsou měkčí, mají jemnější chuť a jejich dužina obsahuje více oleje.

  • Druhy

    Každý pěstitelský region produkuje olivy různých tvarů a chuťových vlastností. Mezi nejpopulárnější druhy patří černé olivy Kalamata z Řecka, francouzské olivy Niçoise a Picholine a italské vrásčité olivy Gaeta naložené do olivového oleje. Ze španělských odrůd jsou oceňovány drobné kulaté olivy Aberquina, které se používají k výrobě kvalitního oleje.

  • Zpracování

    Olivy se ihned po sklizni nakládají do solného, případně louhového roztoku, v němž se dužina zbaví hořčin, zkřehne a zjemní se její chuť. Následuje marinování ve slaném nálevu či oleji, do nějž se mohou přidat další ingredience jako citronová šťáva, bylinky nebo česnek. Vypeckované olivy jsou oblíbené také plněné, a to nejčastěji mandlí, paprikovou pastou nebo ančovičkami.

Výživová hodnota

Olivy obsahují řadu látek, jež prospívají lidskému zdraví. Patří mezi ně vitaminy A, E, D a K a také množství antioxidantů, jež pomáhají neutralizovat působení volných radikálů v těle. Hořčiny v olivách napomáhají trávení a olivový olej obsažený v dužině dodává tělu energii, působí příznivě na krevní oběh a pozitivně ovlivňuje hodnoty cholesterolu.


Oblíbené lahůdky a masné výrobky

  • Španělská sušená šunka

    Španělská sušená šunka v MAKRO

    Sušené šunky ze Španělska se liší především v použití masa z různých druhů vepřů.

  • Vysočina

    Vysočina v MAKRO

    Trvanlivý salám patří již téměř půl století mezi nejpopulárnější masné výrobky.

  • Kaviár

    Kaviár v MAKRO

    Delikátní rybí jikry jeseterovitých ryb se řadí mezi nejluxusnější delikatesy na světě.

  • Pražská šunka

    Pražská šunka v MAKRO

    Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.