Dušená šunka je jemná, křehká a šťavnatá. Využití nachází především ve studené kuchyni jako součást obložených mís či sendvičů, uplatní se také v zapékaných pokrmech, v kombinaci s vejci, těstovinami či bramborami. V sortimentu MAKRO si můžete vybrat z nepřeberného množství druhů dušených šunek z domácí i zahraniční produkce, které jsou připraveny ke zpracování v gastronomických zařízeních i k dalšímu prodeji v maloobchodní síti.

Tipy z našeho sortimentu


Více o dušené šunce

  • Čisté svalové bílkoviny

    Základním ukazatelem kvality je obsah čistých svalových bílkovin, kdy se od celkové bílkoviny obsažené ve výrobku odečtou bílkoviny pojivové tkáně, tedy vaziva a šlach. Čím nižší je hodnota ČSB, tím vyšší je obsah vody ve výrobku. U nejkvalitnějších šunek se obsah ČSB téměř rovná jejich obsahu v mase.

  • Jakostní třídy

    Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat minimálně 16 % čistých svalových bílkovin (ČSB), v případě výběrové šunky je nejnižší možnou hodnotou 13 %. Šunky označované jako standardní musejí mít alespoň 10 % ČSB. Výrobky s nižší hodnotou než 10 % se nesmějí prodávat pod názvem šunka – nesou označení nářez.

  • Správný výběr

    Při výběru kvalitní šunky se vyplatí věnovat pozornost několika kritériím. Prvním z nich je označení jakostní třídy a obsahu ČSB, které musí být uvedeno na obalu. Na řezu šunky by měly být viditelné jednotlivé svaly, barva by měla odpovídat použitému druhu masa a plátky se nesmějí trhat ani být gumové.

Kvalita vlastních značek

Pod značkou Horeca Select Black Label jsou pro vás připraveny šunkové speciality podle tradičních ověřených receptur za atraktivní ceny. Při jejich výběru spolupracujeme s prověřenými výrobci a dodavateli a v případě vaší nespokojenosti garantujeme vrácení peněz. Zákazníkům, kteří hledají za výhodnou cenu kvalitu značkových produktů, je určena řada Fine Life. Značka ARO zahrnuje produkty standardní kvality za bezkonkurenční ceny.


Oblíbené lahůdky a masné výrobky

  • Pražská šunka

    Pražská šunka v MAKRO

    Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.

  • Vysočina

    Vysočina v MAKRO

    Trvanlivý salám patří již téměř půl století mezi nejpopulárnější masné výrobky.

  • Saláty

    Saláty v MAKRO

    Majonézové a rybí saláty patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější lahůdkářské výrobky.

  • Olivy

    Olivy v MAKRO

    Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.