K uzenářským specialitám Maďarska patří vedle uherského salámu také klobásy, jejichž věhlas dalece překročil hranice a získal si příznivce mezi konzumenty v různých částech světa. V sortimentu MAKRO najdete originální a vysoce kvalitní výrobky z maďarské produkce.
Tipy z našeho sortimentu
-
Klasická maďarská čabajka v praktické variantě snack obsahuje čtyři menší klobásy uzené na bukovém dřevě.
Více o produktu
-
Originální klobása z Maďarska má výraznou kořeněnou chuť a řadí se mezi bezlepkové výrobky.
Více o produktu
Více o čabajské klobáse
-
Jak se vyrábí
Podobně jako u jiných slavných specialit si producenti přesnou recepturu pro výrobu čabajky pečlivě střeží. Základem je prvotřídní vepřové maso v poměru dvě třetiny libového masa a třetina bůčku – podle některých zdrojů by pravá čabajka měla obsahovat všechny druhy vepřového. Namleté maso se ochutí mletou paprikou, česnekem, případně jiným kořením (nikdy však pepřem). Směs se následně napěchuje do střívek, zaudí studeným kouřem a nechá uzrát a důkladně vysušit.
-
Gyulajská klobása
V těsné blízkosti Békéscsaby leží město Gyula, v němž se od středověku konaly slavné dobytčí trhy a v roce 1868 zde vznikla první jatka. Místní klobásy jsou tradiční čabajce od počátku silnou konkurencí. Gyulajská klobása je o něco výraznější a pikantnější a může obsahovat také pepř. Světový věhlas si získala již v roce 1935 na Světové výstavě v Bruselu, kde získala zlatou medaili. Od roku 2010 je Gyulai kolbász držitelem označení chráněného zeměpisného původu (P. G. I.).
-
Lahůdka s tradicí
Domovem čabajky je oblast kolem města Békéscsaba (slovensky Békešská Čaba) na jihovýchodě Maďarska. První doklady o výrobku z názvem čabajská klobása pocházejí z roku 1879. Za vznikem vyhlášené speciality stojí slovenští přistěhovalci, díky nimž se podařilo ideálně skombinovat zpracované maso s typickými maďarskými ingrediencemi. V roce 2010 byl čabajské klobáse (Csabai kolbász) udělen status výrobku s chráněným označením původu (P. G. I.).
Prvotřídní zboží
Všechny masné výrobky v našem sortimentu mají záruku původu a vynikají vysokou kvalitou. Nabízené produkty jsou průběžně kontrolovány pomocí laboratorních rozborů a naši dodavatelé podstupují pravidelné audity kvality.
Oblíbené lahůdky a masné výrobky
-
Trvanlivý salám patří již téměř půl století mezi nejpopulárnější masné výrobky.
-
Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.
-
Majonézové a rybí saláty patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější lahůdkářské výrobky.
-
Jemné paštiky z prvotřídních ingrediencí jsou výtečným předkrmem i součástí obložených mís.
Zaregistrujte se k odběru novinek!
Zadat email
nebo
získat MAKRO kartu