Uherský salám je bezpochyby nejslavnější maďarskou specialitou. Řadí se k fermentovaným masným výrobkům s ušlechtilou plísní na povrchu a počátek jeho výroby sahá až do 19. století. V sortimentu MAKRO naleznete originální produkty z Maďarska, a to jak vcelku, tak nakrájené na plátky.

Tipy z našeho sortimentu


Více o uherském salámu

  • Lahůdka s tradicí

    Historie uherského salámu se začala psát v roce 1883 v Szegedu, kde se místní uzenář Márk Pick rozhodl vyrobit pikantní salám podle italského vzoru. Jeho podoba se i přes prvotní úspěch formovala po několik desetiletí, kdy se měnily výrobní postupy i použité ingredience. Zrání probíhalo původně pouze od října do března, kdy bylo možné optimálně regulovat teplotu během zrání. Odtud pochází i maďarský název slavné delikatesy – Téliszalami neboli zimní salám.

  • Jak se vyrábí

    Za jedinečnou chutí uherského salámu stojí v prvé řadě maso ze speciálního plemene Mangalica. Vepři s dlouhou srstí žijí ve volných chovech a jejich maso je velmi chutné a optimálně prorostlé tukem. Během výroby se zpracovává ručně pomocí speciálních nožů a dochucuje směsí koření podle tajné receptury. Šišky se poté zaudí a nechají se po dobu tří měsíců zrát ve speciálních komorách, kde se vytvoří na jejich povrchu obal z několika druhů ušlechtilých plísní.

  • Originál je jen jeden

    Pravý uherský salám dodnes vyrábí společnost Pick, která nese jméno svého zakladatele. Unikátní receptura a tradiční postup při výrobě jsou zárukou té nejlepší kvality a chuti. Největším konkurentem je budapešťská firma Herz a její Csemege szalámi (lahůdkový salám). Mimo to existuje v Maďarsku řada dalších variant, jež se originálem inspirují. K nejznámějším patří paprikový salám (paprikás szalámi).

České varianty

Obliba uherského salámu přivedla řadu masných závodů k výrobě podobných produktů. Inspirací byl i při vzniku salámu Vysočina, který se u nás vyrábí od roku 1967. Na rozdíl od maďarského originálu se však od počátku jednalo o tepelně opracovaný výrobek. Mezi nejprodávanější fermentované salámy s ušlechtilou plísní z tuzemské produkce patří Kostelecký uherák, Křemešník a Hermín.


Oblíbené lahůdky a masné výrobky

  • Vysočina

    Vysočina v MAKRO

    Trvanlivý salám patří již téměř půl století mezi nejpopulárnější masné výrobky.

  • Pražská šunka

    Pražská šunka v MAKRO

    Dozlatova vyuzená šunka na kosti se vyrábí od 19. století a získala si slávu doma i v zahraničí.

  • Olivy

    Olivy v MAKRO

    Olivy jsou oblíbenou chuťovkou k vínu, uplatní se ve studené i teplé kuchyni.

  • Francouzské paštiky

    Paštiky v MAKRO

    Jemné paštiky z prvotřídních ingrediencí jsou výtečným předkrmem i součástí obložených mís.