Jehněčí hrudí patří k méně žádaným a opomíjeným řezům, kulinářský potenciál mu ale nechybí. Díky vyššímu obsahu tuku má výraznější chuť a po tepelné úpravě zůstává šťavnaté.


Jehněčí hrudí

Věděli jste že..?

Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

Hrudí se skvěle hodí na pečení, dušení, na přípravu závitků, hamburgerů či masových kuliček.

U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.


Znaky

Jehněčí hrudí má plochý tvar a jeho součástí jsou části žeber. Je výrazně prorostlé tukem a obsahuje i značný podíl vaziva. Mezi čtvrtým a pátým obratlem se odděluje tzv. špička hrudí, která je o něco masitější.

Využití

S ohledem na charakter masa je třeba počítat s delší dobou tepelné úpravy. Optimálně se jehněčí hrudí hodí do gulášů, perkeltů a dalších dušených pokrmů, využít je lze také na polévky. Vykostěné a na plát rozkrojené maso se připravuje jako roláda nadívaná například špenátem, slaninou nebo bylinkami.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!