Mleté maso je oblíbenou ingrediencí v kuchyních po celém světě – jednoduchým zpracováním se z téměř jakéhokoliv kousku masa okamžitě stává surovina s širokým kulinářským využitím.


Mleté maso

Věděli jste že..?

Ideální teplota pro skladování mletého masa jsou 4 °C. Při manipulaci je extrémně důležité dodržovat hygienické standardy, a to jak v případě výroby, tak i při následném zpracování.

Čerstvé mleté maso můžete také zamrazit pro pozdější využití – v neprodyšném obalu vydrží i několik měsíců.

Promíchaná a vypracovaná směs mletého masa s kořením a mlékem se nazývá prát. Prát se používá například jako základ holandského řízku.


Znaky

Mletím se naruší struktura masových vláken a částečně i buněčných membrán, a díky tomu maso změní své vlastnosti – stačí mu kratší doba tepelné úpravy a může být konzumováno i v syrovém stavu. Současně se ale zkracuje jeho trvanlivost a je také náchylnější k napadení bakteriemi. K nejvyužívanějším druhům patří mleté vepřové a hovězí maso a jejich kombinace. Běžně dostupné je také mleté krůtí nebo zvěřina.

Využití

Mleté maso lze zpracovat na bezpočet způsobů. V tradiční české kuchyni se využívá k přípravě sekané, karbanátků, mletých řízků či jako směs do plněných paprik. Tvoří také kuličky nebo šišky, skvěle chutná s těstovinami jako boloňské ragú nebo v tradiční řecké musace. Opomenout nelze ani oblíbené hovězí hamburgery. Mleté maso se dá ochutit dle fantazie – základem je pepř a sůl, použít můžete čerstvé nebo sušené bylinky, jako je majoránka, rozmarýn, tymián či oregano. Z koření je oblíbenou volbou mletá paprika a kmín, hodí se i různé kořenicí směsi, například provensálské koření nebo balkánská čubrica.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Holandský mletý řízek se sýrem

Hledáte tip na recept? Z mletého masa můžete připravit například holandské mleté řízky se sýrem! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!