Selečí plec neboli ramínko se nachází v přední části čtvrtě nad kolenem a poskytuje velmi jemné a chutné maso vhodné zejména k pečení vcelku.


Selečí plec

Věděli jste že..?

Čerstvé selečí maso je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné.

Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové a selečí maso nejchutnější ihned po porážce.

Selečí maso vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.


Znaky

Selečí plec je dostupná v chlazené i mražené variantě a nejčastěji se prodává s kůží a kostí, případně s kolínkem. Vrstva podkožního tuku není tak silná jako v případě vepřového masa, proto se běžně ponechává i během tepelné úpravy. Maso je růžové až světle červené, má křehkou strukturu a je velmi libové.

Využití

Maso z plece se ideálně hodí na pečení vcelku. Před úpravou je vhodné kůži naříznout do čtverečků, vetřít do ní směs soli, vody a koření, nechat několik hodin (či dní) odležet a následně upéct, například na kmíně nebo česneku. Podávat ji lze jednoduše s pečivem a hořčicí, skvěle obstojí i v kombinaci se zelím nebo špenátem a bramborovým knedlíkem. Plec vcelku je vhodná i k uzení, vykostěné maso se dá rozkrojit na plát a využít na roládu.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!