Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací
Tato stránka je optimalizována pro novější prohlížeče a zapnutý JavaScript
Musíte mít povolený javascript k plnému využití stránek
Chlumecká 2424 193 00 Praha 9
281 083 083
Svíčková neboli filet je bederní sval ležící na vnitřní straně roštěnce a patří k nejlepším, nejžádanějším a také nejdražším částem hovězího masa. Výtečně se hodí pro minutkovou úpravu na pánvi či grilu, lze ji také péct vcelku nebo pošírovat.
✔ Svíčková se řadí k nejexkluzivnějším druhům masa? Tvoří jen 2 % celé jatečné půlky – a každý býk má tedy jen dvě svíčkové. Dochází proto k tzv. anatomickému nedostatku, kdy nabídka nepokrývá poptávku.
✔ Při základním zpracování se z povrchu odstraňuje tuková tkáň, blány a šlachy, čistá svalovina se pak obvykle porcuje na tři základní části – palec, špičku a střed.
Tenký a dlouhý vnitřní sval je díky své poloze u bederních obratlů vystaven jen minimální námaze, a díky tomu je maso velmi křehké, jemně vláknité a také libové – podíl tuku se pohybuje v rozmezí 3–4,5 %. Hmotnost svíčkové se udává číslem a zkratkou lbs (3/4 lbs = 3–4 libry, 1 libra = 0,454 kg). Běžně jsou k dispozici velikosti 3/4, 4/5 a 5+.
Hovězí svíčková je ideální volbou na minutky a připravuje se obvykle středně či krvavě propečená, delší tepelná úprava masu spíše škodí – vzhledem k nízkému podílu tuku se snadno vysuší. Nejlepší bifteky a steaky se krájejí ze střední části, např. tournedos nebo Chateaubriand, což je 6–8 centimetrů silný steak připravený na másle do růžova. Palec svíčkové se hodí na přípravu ragú a soté (např. Stroganov), špičku lze využít na medailonky, jemné nudličky nebo plátky. Steakové řezy se před tepelnou úpravou nenaklepávají ani nesolí, nedoporučuje se ani použití marinád, které mohou přebít chuťové přednosti masa.
Hovězí svíčková Dry aged chlaz. 2x140g
Více o produktu
Maldon Sůl mořská 1x250g
V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař MAKRO Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.
Najít nejbližší prodejnu nebo Procházet sortiment
Chcete nakupovat v MAKRO?
Registrace je zdarma a zabere jen pár minut.
Cena PHM
Nafta diesel 28,30 / Natural 95 30,50 / Drive diesel 29,30 / Drive 95 31,50
Můj obchod
Chcete nastartovat své podnikání a přilákat více zákazníků? Využijte výhody aliance Můj obchod!