Kližky jsou s ohledem na vysoký podíl kostí méně nákladné než ostatní části telecího, poskytují však velice kvalitní a chutné maso. Nad kližkou se nachází karabáček, jehož jemnost a vláčnou konzistenci oceňují i nejnáročnější konzumenti


Telecí kližka

Věděli jste že..?

Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrát a je možné ho tepelně upravit už dva dny po porážce.

Je charakteristické křehkostí a jemnou chutí – navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin a téměř o polovinu méně tuku než maso hovězí.

Jemná chuť telecího masa se dobře snoubí s čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, šalvěj, tymián nebo rozmarýn. Vhodnou kombinací je také smetana či bílé víno, výtečné je i spojení s houbami a zeleninou, například s chřestem, mrkví, fazolkami nebo hráškem.


Znaky

Maso z telecích kližek má charakteristickou růžovou barvu, je libové a šlachovité. Zadní kližky jsou ve srovnání s předními větší, masitější a obsahují menší podíl vaziva. Obvykle se prodávají a zpracovávají s morkovou kostí. Maso z karabáčku je méně prorostlé než kližka, obsahem kolagenu se jí však vyrovná.

Využití

Chuť a konzistence kližky nejlépe vynikne pozvolným dušením při nižší teplotě – obsažené vazivo nabobtná a maso je jemné a vláčné. Upravit je lze vcelku s morkovou kostí, která chuť pokrmu ještě podtrhne. Karabáček se s oblibou využívá na guláše a ragú, lze jej ale také vařit nebo péct. Dobře vyzrálé maso se připravuje na grilu jako steak.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!