Vepřové maso je pro lidský organismus cenným dodavatelem proteinů, jedním z nejdůležitějších zdrojů vitaminu skupiny B a obsahuje také nezanedbatelné množství minerálních látek a stopových prvků, jako je železo, draslík, selen či zinek. Každá část vepřového, a to doslova od hlavy až po oháňku, nabízí pestré možnosti zpracování. V MAKRO naleznete širokou nabídku kvalitního vepřového masa v různých úpravách, z níž si jistě vyberete podle svých představ.




Více o drůbežím mase

  • Dělení drůbežího masa

    Drůbeží maso se dělí na čtyři základní části: horní a spodní stehna, prsa a křídla. Prsa tvoří malý a velký sval, maso ze stehen se dělí na více svalových snopků. V poměru k celému tělu mají nejvyšší podíl masa z prsou křepelky, dále krůty, perličky, kuřata, husy a kachny. Z hlediska podílu masa ze stehen vedou kuřata, následují je perličky, krůty, husy, kachny a křepelky. V kuchyni se velmi často využívají také drůbky, zejména játra a srdce. Samostatný skelet je skvělým základem pro drůbeží vývar.

  • Jak poznat kvalitu?

    Při nákupu drůbežího masa je třeba věnovat pozornost vzhledu a údajům na etiketě. Vybledlá či dokonce nazelenalá barva, povislá kůže, slizký povrch nebo zápach jsou jednoznačnými signály, které by vás měly od nákupu odradit. Etiketa prozradí důležité informace o stáří a původu drůbeže, způsobu chovu a výkrmu. U krůtích a prsních řízků (chlazených i mražených) musí být na etiketě uvedeno, zda jde o čistý sval bez přídatných látek (označení “natur”), zda obsahují sůl (označení “solené”) nebo zda je v nich i voda a další stabilizátory (označení “křehčená”).

  • Drůbež z českých farem

    Pod značkou Horeca Select naleznete chlazené a mražené kuřecí maso s garantovaným českým původem, jež pro MAKRO zpracovává společnost Vodňanská drůbež, a.s. Kuřata pocházejí výhradně z tuzemských farem a chovatelé jsou mj. povinni pečlivě kontrolovat a zaznamenávat složení krmiva – informace o konkrétním farmáři i výkrmu jsou uvedeny na etiketě. Veškerá produkce drůbeže v České republice se řídí platnými národními legislativními normami a také požadavky EU, které se týkají ochrany zvířat v chovech, při přepravě a porážce.

Nejchutnější kuřata na světě

V sortimentu MAKRO najdete i kulinářsky nejvíce ceněnou drůbež, jež pochází z francouzské oblasti Bresse. Jedná se o jediné plemeno na světě nesoucí označení kontrolovaného původu A.O.C., které se uděluje pouze vínům, sýrům a jiným lahůdkám. Mimořádně chutné, křehké a jemné maso tato kuřata poskytují díky speciálním podmínkám chovu: žijí ve volném výběhu s travnatým porostem, každý kus má zajištěný minimální postor 10m2 a do kurníků se zavírají pouze v noci. Přírodní krmivo pochází výhradně z regionu Bresse. Porážka probíhá přímo u chovatele, přičemž 10–15 dní před ní jsou kuřata uzavřena ve tmě a přikrmují se sušeným mlékem.