Bažant je nejprodávanějším druhem pernaté zvěře v Evropě. Původně pochází z Asie, v současné době je rozšířený po celém světě. Má velmi chutné maso s jemným aroma, které je v době lovecké sezóny vyhledávanou lahůdkou.


Bažant

Věděli jste že..?

Nutriční hodnoty řadí zvěřinu k nejzdravějším masům, které je vhodné i pro dietní kuchyni?

Maso zvěřiny je bohaté na železo, zinek, vitamíny skupiny B a celou řadu důležitých aminokyselin ovlivňujících tvorbu a regeneraci buněk a příznivě působících na imunitní systém.

Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v MAKRO je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti.


Znaky

Světlé a hrubě vláknité bažantí maso obsahuje malý podíl tuku. Nejoceňovanější je jemné a šťavnaté maso z mladých bažantů, kteří dosáhli hmotnosti 700 – 1.300 g. U starších kusů je tužší, hrubší a sušší.

Využití

Nejchutnějšími částmi bažanta jsou stehna a prsa, která se připravují nejčastěji pečená či dušená. Péci lze i bažanta vcelku, například na kořenové zelenině, červeném víně, s nádivkou a dobře ladí také s ovocem – např. s jablky, hruškami nebo brusinkami. Bažantí maso má tendenci se při tepelné úpravě vysušit, proto se doporučuje jej před přípravou prošpikovat nebo obalit plátky slaniny. Maso mladých bažantů vyžaduje relativně krátkou dobu tepelné úpravy (40–60 minut podle hmotnosti), starší maso je vhodné předvařit a poté krátce dopéct.


Tipy ze sortimentu, akce a cena


Čerstvé maso v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi zvěřinu, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Vyzkoušejte naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!