Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací
Tato stránka je optimalizována pro novější prohlížeče a zapnutý JavaScript
Musíte mít povolený javascript k plnému využití stránek
Chlumecká 2424 193 00 Praha 9
281 083 083
Olihně (Loligo vulgaris, angl. squid) zvané v gastronomii také kalamáry nebo krakatice jsou hlavonožci blízcí sépiím a zároveň menší příbuzní obrovských kalmarů a kratatic. Ve velkém množství žijí ve Středozemním moři, ale nacházejí se i v jiných mořích. Vyhovují jim mělké pobřežní vody, občas se vyskytnou i v hloubkách až do 200 m. Tvoří výjimku mezi samotářsky žijícími hlavonožci, protože se shlukují do větších hejn. Některá čítají až několik tisíc exemplářů a vytvářejí pravidelné formace podobné ptačím. Hlavonožci (Cephalopoda) se v zoologickém kmeni měkkýšů (Mollusca) řadí na nejvyšší příčku vyspělosti. Slouží jim dobře vyvinutý zrak i vyspělý mozek. Tito obratní dravci konzumují kraby a další mořské živočichy.
Loligo vulgaris
Sezónnost: květen - srpen
Původ: Středovýchodní Tichý oceán
Metoda lovu/chovu: vězence a lapadla
Velikost: 0,3 - 4 kg / ks
Tučnost: nízká
Olihně disponují deseti rameny, dvě z nich jsou delší než ostatní. Na rozdíl od kulatějších a těžkopádněji působících sépií mají štíhlý torpédovitý tvar ukončený kosočtverečnou ocasní ploutví, díky čemuž jsou mnohem pohyblivější. Hladká kůže se zbarvuje od světle okrového odstínu po hnědý nebo načervenalý. Olihně dorůstají do maximální délky 60 cm, zpravidla 30–50 cm, s nejvyšší hmotností 2 kg.
Maso těchto hlavonožců je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. V Japonsku se olihně často jedí syrové, ale mezi specialitami různých přímořských kuchyní (středomořská, asijská, orientální) lze najít řadu tepelných úprav: kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct, smažit samotné, v těstíčku či trojobalu, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou. Maso se spolu s dalšími mořskými rybami a plody přidává do vydatného rybího guláše brodet a často se objevuje také v rýžových pokrmech a salátech včetně těstovinových. Kromě čerstvých a mražených kalamárů jsou v prodeji také nejrůznější konzervy, ale pokrmu správně připravenému z čerstvého kusu se nic nevyrovná. Stejně jako u chobotnic jsou mladší a menší kusy měkčí, proto se hodí na grilování, větší potřebují delší vaření nebo dušení a vyplatí se je – stejně jako chobotnice či větší sépie – před přípravou překrojit a naklepat.
Kalamáry malé chlaz. váž. 1x cca 1kg (20-30ks)
Více o produktu
Franz Josef Kalamáry v oleji 1x80g
Kalamáry malé California mraž. 1x1kg
Kalamáry velké chlaz. váž. 1x cca 4-7ks/kg
V MAKRO Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.
Ryby a mořské plody pro vás dovážíme z celého světa - podívejte se na krátké video.
Najít nejbližší prodejnu nebo Procházet sortiment
Chcete nakupovat v MAKRO?
Registrace je zdarma a zabere jen pár minut.
Cena PHM
Nafta diesel 26,40 / Natural 95 27,70 / Drive diesel 27,40 / Drive 95 28,70
Můj obchod
Chcete nastartovat své podnikání a přilákat více zákazníků? Využijte výhody aliance Můj obchod!