Kreveta bílonohá (Litopenaeus vannamei, angl. shrimp) – komerčně významný korýš z kmene členovců a řádu desetinožců – žije v pobřežních vodách a deltách řek Tichého oceánu od severního Mexika, kde se nejčastěji loví, až po břehy středního Peru. Ve Střední a Jižní Americe a v Asii se tyto krevety úspěšně chovají uměle v tzv. chovných rybnících.


Krevety

Krevety

Litopenaeus vannamei

 

Sezónnost: ne

Původ: Ekvádor

Metoda lovu/chovu: chov

Velikost: 5 - 100 ks / kg

Tučnost: nízká


kreveta-navod

6 tipů, na co si dávat pozor při nákupu krevet.

  1. Soaking („nasátí“) Ve snaze snížit ceny krevet někteří výrobci využívají procesu „nasátí“ dodatečného množství vody ve vodní lázni. Zadržení vody pomáhají aditiva, identifikovatelná na obalech jako E3xx nebo E4xx.

  2. Glazing („nástřik vody na povrch“) Krevety mají jako drobná mražená živočišná potravina tendenci vysychat/vymrazovat se. Výrobci chrání tento typ zboží aplikací mrznoucí vodní mlhy/ lázně, již aplikují na jeho povrch, a tím vzniká jemná ochrana ledovým povrchem. Obvykle jde o 5–10 % hmotnosti zboží. Nástřik nad 10 % již indikuje vylepšování ziskové marže výrobců. Dle legislativy EU má řádně označené zboží na přední straně obalu zřetelně viditelnou čistou hmotnost krevet bez nástřiku.

  3. Icing („námraza“) Při dlouhodobém skladování se může namrazovat ledová krusta („sníh“) na povrch všech mražených potravin. Většinou jde
    o výsledek kolísání teploty při skladování. U plochých výrobků se mu dá zabránit vakuových balením. Při nákupu krevet je potřeba na námrazu dávat pozor, jelikož se díky jejich křehkosti nemůže použít tento typ ochranného balení.

  4. Velikost krevet Důležitým cenovým faktorem je velikost krevet. Ta je definována následujícím způsobem: √ Krevety s hlavou: počet kusů na kg (např. 16–20 kg). √ Krevety bez hlavy: počet kusů na libru/pound/unci = 454 g (např. 100–200/lbs). √ Čím je tedy číslo menší, tím jsou krevety větší, a prémiovější.

  5. Krevety jsou nabízeny v syrové nebo vařené/blanšírované verzi. Velké loupané i neloupané krevety jsou nejčastěji nabízeny syrové. Menší velikosti v obou variantách. Vařené nebo blanšírované krevety mají většinou narůžovělou barvu a jsou určeny k přímé spotřebě bez tepelného zpracování.

  6. Chované krevety mohou být jak ze sladkovodních vod, tak z přímořských (delty řek atd.). Menší podíl světové produkce tvoří volně lovené krevety, kde jsou vysoce ceněny ty z chladných moří („deep sea“).
krevety-banner
Kód zboží Název Bal.
400398 Krevety blanšírované, loupané 29/33 900 g
400396 Krevety blanšírované, neloupané 36/44 900 g
400297 Krevety syrové, neloupané 16/20 800 g
400380 Krevety syrové, neloupané 20/30 800 g
400386 Krevety syrové, neloupané 30/40 800 g
400385 Krevety koktejlové, vařené, loupané 30/40 800 g
344096 Krevety koktejlové, vařené, loupané 150/250 1,8 kg
400407 Krevety koktejlové, vařené, loupané 150/250 1,8 kg
400417 Krevety vařené, loupané s ocáskem 69/89 800 g



Znaky

Krevety bílonohé mají stejně jako ostatní druhy krevet pět párů nohou a dvě dlouhá citlivá tykadla, jimiž při nočním lovu hledají kořist. Na krátké tělo navazuje dlouhý ocásek. Jejich klepeta jsou na rozdíl od jiných korýšů velmi nenápadná, bílý krunýř zdobí krátké rýhy. Dorůstají do délky 23 cm. Čerstvé kvalitní krevety mají lesklé a neporušené krunýře beze skvrn, čerstvost se pozná také podle příjemné vůně.

Využití

Krevety se prodávají loupané i s krunýřem, čerstvé, mražené nebo konzervované v nálevu – nejlepší chuť má pokrm z čerstvých nevyloupaných krevet. Rychle podléhají zkáze, proto je potřeba je zpracovat ihned v den nákupu, nebo alespoň oddělit choulostivější hlavičky a použít je na vývar či přípravu krevetového másla. Neoloupané ocásky bez hlaviček lze skladovat v nejstudenější části chladničky maximálně dva dny. Krevety se mohou vařit (příprava trvá 5–8 minut), smažit, blanšírovat, pošírovat nebo grilovat, což je časté u řady středomořských receptů. Přidávají se do italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbeným pokrmem je krevetový koktejl. Bez krevet by se neobešla ani asijská kuchyně. Lze je konzumovat i syrové, například v sushi nebo v ceviche, pokrmu populárním v pobřežních oblastech USA. Syrové maso má vždy výraznější chuť a tužší konzistenci, proto se používá marináda s přísadou citronové šťávy. Pokapání citronovou šťávou po uvaření zmírní typickou mořskou vůni krevet.

Pozor! Krevety a další korýši obsahují látky, které mohou způsobit alergickou reakci!

Tipy ze sortimentu, akce a cena


Hledáte recept na krevety?

Také máte rádi ryby a mořské plody, ale nevíte jak je připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!

Příprava krevet

Příprava krevet není tak těžká, jak by se mohlo zdát - podívejte se na náš návod.