Tradice výroby sýra sahá v případě Itálie až do období starého Říma. Výživné a trvanlivé sýry patřily do základního proviantu římských armád a jejich věhlas se brzy rozšířil do okolních zemí. V současné době se v Itálii vyrábí více než 450 druhů sýrů, což z ní činí jednu z nejvýznamnějších sýrařských velmocí.
Oblíbené italské sýry
-
Pravá mozzarella z buvolího mléka obsahuje až 50 % tuku v sušině.
-
Pro slavný italský sýr s modrou plísní je typická krémová konzistence.
-
Parmigiano Reggiano, v tuzemsku známý jako parmezán, je jedním z pokladů italské kuchyně.
Speciality sortimentu
-
Pravá mozzarella pochází z provincie Caserta v Kampánii a vyrábí se výhradně z buvolího mléka.
Více o produktu
-
Tvrdý sýr slámové barvy a pikantní chuti patří mezi kulinářské poklady, jež dala Itálie světu.
Více o produktu
Více o italských sýrech
-
Typické sýry
Sýrařská tradice se v Itálii těší velké úctě a velmi se zde dbá na původ a kvalitu domácích produktů i na ochranu originálních názvů. První dekret týkající se sýra byl vydán již v roce 1925 a o čtvrtstoletí později spatřil světlo světa zákon o ochraně kontrolovaného původu, díky němuž nesou vybrané výrobky známku D. O. C. Sýry s tímto označením musí být nejen vyrobeny v konkrétní oblasti, ale současně splňovat předepsané postupy výroby.
-
Regionální pestrost
Díky rozmanitým přírodním podmínkám se v Itálii vyrábí nepřeberná škála sýrů a každý region se pyšní vlastními specialitami. Oblast kolem Pádské nížiny podukuje především sýry z kravského mléka (Gorgonzola, Taleggio, Provolone, Grana Padano), na Sicílii, Sardinii a v Toskánsku zase převažují ovčí produkty (Pecorino, Marzolino). Jih Itálie nabízí ideální podmínky pro chov buvolů a je hlavním producentem pravé mozzarelly.
-
Sýry v italské kuchyni
Mléčné produkty se sýry v čele mají v italské kuchyni široké využití. Uplatňují se jako součást omáček či náplní do masových pečení, používají se k přípravě sladkých dezertů a samozřejmě jako doplněk rozličných druhů těstovin. Tepelně neupravené sýry se podávají ve společnosti vybraného vína a čerstvého nebo sušeného ovoce, a to jako chuťovka nebo jako samostatný chod během oběda či večeře.
Široký výběr
Sortiment MAKRO zahrnuje prvotřídní sýry, které patří do špičky italské produkce. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se převozu i skladování. Z naší nabídky si vyberou nejen gurmeti, ale i majitelé a šéfkuchaři restaurací specializovaných na autentickou italskou kuchyni, která si zakládá na kvalitních a čerstvých surovinách.
Zaregistrujte se k odběru novinek!
Zadat email
nebo
získat MAKRO kartu