Vinná réva se v Itálii pěstuje už od antických dob. Úroveň produkce však významně stoupla v 60. letech 20. století, kdy nová generace progresivních vinařů nastoupila novou cestu ve výrobě vína a výrazně vylepšila jeho dosud nevalnou reputaci. V současné době patří Itálie k největším producentům vína na světě a díky rozličným klimatickým podmínkám jednotlivých regionů, pestré škále odrůd a moderním technologickým postupům se řadí mezi špičku nejen z hlediska množství, ale i kvality. V sortimentu MAKRO naleznete široký výběr vín s italským temperamentem – od svěžích a lehkých po mimořádná a svébytná vína pro náročné konzumenty.
Nejznámější regiony
-
Toskánsko je srdcem italského vinohradnictví a domovem nové vlny talentovaných vinařů.
-
V charakteru piemontských vín se odráží jedinečné podnebí ovlivněné přilehlými horami.
-
Slunce, teplo, minimum srážek a složení půdy dávají vzniknout elegantním vínům s výraznou vůní.
-
Benátsko patří k nejproduktivnějším vinařským oblastem a nabízí pestrou škálu vín rozličných stylů.
Více o italských vínech
-
Apelační systém
Každý z dvaceti vinařských regionů Itálie produkuje unikátní vína, v jejichž charakteru se projevují rozdílné klimatické podmínky a způsob pěstování jednotlivých odrůd. Italský systém třídění vín vychází stejně jako v případě Francie z tzv. románského vzoru. Při klasifikaci se nezohledňuje odrůda a cukernatost hroznů, ale jejich původ a specifika konkrétní vinice. Zařazení do příslušné kategorie a právo užívat konkrétní označení podléhá normám stanoveným vinařským zákonem.
-
Kategorie vín
Označení Vino nesou jednoduchá stolní vína určená pro běžné pití a každodenní spotřebu. Zkratka I.G.C./I.G.P. označuje zemská vína vyšší kvality a garantovaného původu, jež musí být mj. vyrobena z předepsaných odrůd. Vína z kategorie D.O.C./D.O.P. podléhají přísným kontrolám z hlediska původu, výnosu, doby zrání a jakosti. Známkou nejvyššího stupně kvality je D.O.C.G, která zahrnuje přísnější výrobní předpisy, nižší maximální výnosy a také delší dobu zrání.
-
Vinařské pojmy
Na etiketách italských vín se můžete setkat s výrazy, které charakterizují jejich vlastnosti, původ či způsob výroby. Obsah zbytkového cukru přibližují pojmy secco (suché), semisecco (polosuché, polosladké), abbocato (polosuché až polosladké), amabile (polosladké) a dolce (velmi sladké). Vína vyšší kvality mohou nést přívlastek Fiore, déle Classico (nejlepší polohy D.O.C. Zóny) či Riserva/Riserva Speciale (D.O.C. vína dlouhodobě zrající v dubovém sudu). Vína vyrobená zcelováním více odrůd (tzv. cuveé) se označují termínem uvaggio.
Služby pro vás
Vinotéky MAKRO jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů také pomohou se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.
Zaregistrujte se k odběru novinek!
Zadat email
nebo
získat MAKRO kartu