Česnek je příbuzný cibule a nejen v naší kuchyni tvoří základ celé řady jídel. Česnek je výrazně aromatický, palčivý a má poměrně vysoký obsah cukru, takže při opékání rychle karamelizuje (rychleji než cibule). V kuchyni ho používáme hlavně jako podklad, který hned v úvodu vytvoří základ pro chuť a vůni jídla.
Věděli jste že..?
✔ Aby začal česnek pálit, musí u něj dojít k porušení buněk. Palčivost tedy můžeme ovlivnit tím, jak moc česnek nasekáme nebo rozdrtíme.
✔ Palčivost česneku můžeme snížit také jeho vystavením kyselému prostředí. Pokud na něj necháte působit např. citrónovou šťávu, palčivost se sníží téměř na čtvrtinu. Toho lze využít mj. při výrobě zálivek.
✔ Podobně jako cibule se i česnek často používá jako chuťový základ. Pomalé opékání česneku na tuku zjemní jeho palčivou chuť, posílí sladkost a zvýrazní jeho vůni. Česnek opečený na másle je jemnější než česnek opečený na oleji.
Nákup a skladování
Česnek po sklizni postupně vysychá, klíčí a při špatném skladování i plesniví. Při nákupu proto vždy dbejte na to, aby byla palice česneku pevná, uzavřená, přiměřeně těžká, a bez plísně či viditelných klíčků.
Česneku je nejlépe v chladu a temnu. Skladování většího množství ale nechte raději na odbornících a kupujte ho průběžně. Pokud česnek není správně ošetřený a skladovaný, bude na konci sezóny vysušený a bude obsahovat klíčky. Význam klíčků se nicméně často přeceňuje. Při vaření mohou ovlivnit výslednou chuť jídel, nicméně zdravotně škodlivé nejsou.
Příprava
Před použitím stačí česnek rozdělit na stroužky a oloupat. Slupka česneku na stroužku ulpívá v závislosti na stáří česneku. Starší a sušší česnek oloupeme vždy o něco snadněji.
Aby se slupka snadno sloupla, pomůže vždy lehké stisknutí stroužku plochou stranou nože nebo dlaní. Pokud loupete hodně stroužků najednou, můžete je hromadně otlouct v uzavřené nádobě. Kromě slupky je pak občas potřeba odkrojit i spodní konec, kterým se stroužek napojuje na palici.
Čerstvá zelenina v MAKRO
V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.
Recepty pro každého
Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.