Cibule v naší kuchyni slouží - podobně jako česnek - jako základ většiny jídel. Cibule dodává aroma, chuť a sladkost. Cukry v cibuli způsobují, že cibule při opékání hnědne a karamelizuje. Kromě své sladkosti je cibule ale i agresivně palčivá a dráždivá. Látky, které dráždí naše oči, vznikají vždy při poškození buněk cibule. Po tepelné úpravě ale palčivost téměř úplně mizí a cibule zůstává převážně sladká a neškodná.


Věděli jste že..?

Když chcete získat stejně velké dílky, je lepší cibuli krájet podélně a vždy kolmo k povrchu. Jen tak lze získat přibližně stejně silné a dlouhé dílky.

Samotné krájení už můžete provést na čistém zeleninovém prkýnku. Celou cibuli můžete nakrájet nožem nebo na mandolíně na příčné plátky, které se dají rozdělit na kolečka.

Při opékání cibule je důležité si ohlídat zejména stejnou velikost kousků. Malé kousky se totiž opékají rychle, ty větší zase pomalu, a tak hrozí, že se ty menší spálí.


Nákup a skladování

Cibule je dostupná celoročně. I přesto se ale vyplatí dávat při nákupu pozor, protože se prodávaná cibule může výrazně lišit kvalitou skladování. Vybírejte vždy cibuli, která je na svůj objem přiměřeně těžká. Musí mít pěknou, lesklou a hladkou slupku a musí být zcela tvrdá. Pozor na plíseň či zelené klíčky.

Cibule má ráda sucho, chlad a tmu. V běžných domácích podmínkách přežije v klidu několik dní ve spíži i v lednici. Většina prodávané cibule je již vysušená a připravená na skladování. Pozor je potřeba dávat pouze u čerstvé cibule, která ještě nemá zaschlou slupku.

Příprava

Slupka a kořínky cibule mohou obsahovat nečistoty, které se potom rády přimotají do nakrájené čisté cibule. Proto vždy přípravu začínejte stranou. Cibuli zbavte kořínků a krátce ji seřízněte i na druhé straně. Zbavte ji i volné suché slupky, která občas také obsahuje zeminu.

Takhle nahrubo připravenou cibuli už můžete na prkýnku v klidu oloupat. Pro zrychlení ji můžete i podélně rozpůlit a slupku jedním tahem přetáhnout dolů. Pokud je první vrstva cibule oschlá, tak ji odloupněte nebo alespoň částečně odkrojte nožem.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.