Využití kořenové petržele je pro českou kuchyni typické, ale ve světovém kontextu je poměrně unikátní. Pro své aroma je totiž ve světě oblíbenější petržel listová. Listová a kořenová petržel se od sebe liší nicméně jen tím, na jakou část rostliny se zaměřilo dlouhodobé šlechtění. U kořenové petržele převládá část pod zemí, která je větší, jemnější a obsahuje nejvíce živin.


Věděli jste že..?

V českých receptech se dává petržel nejčastěji do základu spolu s mrkví, celerem a cibulí. Opečením na másle dozlatova získá petržel neuvěřitelně bohatou vůni a chuť, která se pak snadno přenáší do omáčky.

Nastrouhaná petržel je opečená rychleji a snadněji se pak v omáčkách rozvaří. Větší kostky naopak obstojí i při delším vaření (třeba v polévce).

Pečením z kořenové petržele vytáhneme část vody. Její chuť se stane hutnější a zároveň koncentrovanější. Pečte vždy spíše rychleji a při teplotách okolo 200 °C, ať se nevysuší.


Nákup a skladování

Petržel kupujte vždy podle vzhledu. Měla by být co nejsvětlejší, hladká a neoschlá. Na svou velikost by měla být i přiměřeně těžká. Čerstvá a krásná nať čerstvost kořene jen potvrzuje. Ihned po nákupu ale nať odstraňte a skladujte ji odděleně, zkracuje totiž trvanlivost kořene.

Petržel se často zaměňuje za pastiňák, který se liší vzhledem natě a kořenu. Kořen petržele je v místě přechodu do natě plošší a nať zabírá téměř celý průřez. Petržel jasně poznáme i podle typické petrželové vůně.

Petržel skladujeme ve spodní přihrádce ledničky na zeleninu. V pootevřeném mikroténovém pytlíku nebude vysychat, a pokud se nedostane do přímého kontaktu s vodou, vydrží velmi dlouho.

Příprava

Kořeny petržele je vždy potřeba dobře umýt a oloupat škrabkou. Nať a konec s natí odstraňte. Samotná nať se dá zpracovat do vývaru nebo do základů omáček. Je možné ji také usušit do zásoby a později použít jako přídavek do vývaru nebo do polévky.

Mladou a pěknou petržel můžete na pečení a vývar ponechat i neoloupanou. Je ale potřeba ji důkladně vydrbat kartáčkem na zeleninu; případně začistit jemné kořínky, které z petržele vyrůstají.

Velikost k nakrájení přizpůsobte dalšímu použití. Na pečení nechte malou petržel celou nebo ji nakrájejte podélně na čtvrtiny. Do základu postačí petržel strouhaná nebo nakrájená na kostičky.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.