Mrkev je základní kořenová zelenina, bez které se v kuchyni neobejdete. Mrkev je v chuti sladká a je zabarvená do žluta podle obsahu karotenoidů. Střed mrkve obsahuje svazky, které v mrkvi vedou živiny. Je méně chuťově výrazný a u starších mrkví může být i vláknitý. Mrkev okolo svazku je naopak výrazně sladká a chuťově výraznější. V moderních odrůdách mrkve je ale ten rozdíl natolik malý, že jej v praxi téměř nepoznáte.


Věděli jste že..?

Klíčem k výraznější chuti mrkve je pomalá karamelizace, ke které se můžete propracovat klasickým pečením v troubě nebo pomalým pečením přímo na sporáku.

Velmi chutnou úpravou je glazování. Při glazování mrkev hezky změkne a zároveň si uchová tvar. Je krásně naleštěná i ochucená od másla a má výraznou chuť.

Pyré z mrkve nemusí znamenat jen mdlou dětskou výživu. Dá se připravit a ochutit téměř do libovolné podoby. Příprava pyré přitom není nijak složitá.


Nákup a skladování

Běžnou skladovou mrkev bez natě, která je v obchodech v průběhu celého roku, nakupujte podle vzhledu. Vybírejte mrkev, která je na svůj objem přiměřeně těžká. Neměla by být scvrklá, rozpraskaná ani napadená (škůdci nebo hnilobou). Na pohmat by měla být vždy pěkně tvrdá.

V sezóně můžeme zastihnout mrkev pěkně čerstvou i s krásnou zelenou natí. Tu ale ihned po nákupu odstraňte, protože z mrkve čerpá živiny a zkracuje tak její životnost.

V lednici mrkev skladujte v poličce na zeleninu, kde vydrží řadu dní. Pokud je nezakrytá a mírně se scvrkne, můžete ji osvěžit namočením do studené vody, ze které se "napije" a získá svou tvrdost zpátky.

Příprava

Při přípravě se můžete rozhodout mezi loupáním a ponecháním slupky na místě. Pokud je pro vás na první místě chuť a snadnost přípravy, mrkev vždy oloupejte.

Slupka může být občas mírně nahořklá, může obsahovat nečistoty a po vydrhnutí může tmavnout. Na druhé straně ale představuje asi 10 až 15 % z hmotnosti mrkve. Také stonky můžete po vyčištění ponechat - hodí se třeba při pečení, kdy se s celými mrkvemi lépe pracuje.

Mrkev do vývaru a na pyré stačí nakrájet na větší dílky. Pokud chcete mrkev podávat samostatně, hodí se nejlépe šikmé plátky. Mrkev do základu omáček můžete nastrouhat nebo nakrájet na kostičky. Mrkev je i po nakrájení dost odolná a nemění barvu. Můžete si ji tedy připravit i s mírným předstihem.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.