Růžičková kapusta je drobná košťálová zelenina, jejíž jedinečné složení a chuť jsou zároveň jejím prokletím. Při dlouhé úpravě totiž v kapustičkách vynikne nelibá sirná vůně, která řadu lidí spolehlivě odradí. Při správné úpravě je ale růžičková kapusta jedna z nejvděčnějších zelenin. Je dobře dostupná, levná a snadno se s ní pracuje - a dostupná je i v zimních měsících.


Věděli jste že..?

Syrové a najemno nakrouhané kapustičky jsou oproti zelí nebo kapustě o dost jemnější a křehčí. Hodí se nejlépe do zeleninových směsí a do salátů, kde dobře vynikne jejich mírná hořkost a ostrost.

Nakrouhané a krátce podušené kapustičky na másle chutnají velmi jemně, skoro až sladce. Pomozte si krouháním v robotu nebo na mandolíně, nešetřete solí ani máslem a duste jen krátce, do zavadnutí.

Dušená kapusta je skvělá i samotná, ale bezvadně se dá párovat s podobně upravenou kořenovou zeleninou nebo s bramborovou kaší.


Nákup a skladování

Růžičková kapusta se většinou prodává už bez košťálu v podobě obraných růžiček. Růžičky by měly být pevné, na svůj objem těžké a uzavřené. Ty nejčerstvější jsou sytě zelené, a když je stisknete, tak vržou. Lístky na povrchu mají fialový nádech, pak přecházejí do zelené, ve středu růžičky až do žluté.

Růžičková kapusta vydrží v lednici řadu dní. Stačí ji obyčejný, pootevřený plastový pytlík. Kapustičky postupem času a od svrchních listů uvadají. Uvnitř jim to ale nijak neškodí a zvadlé lístky stačí pouze odloupnout.

Příprava

Umyté růžičky je třeba zbavit zbytku košťálu a oloupat svrchní lístky. Pokud máte růžičkovou kapustu pěknou a čerstvou, stačí lístků sundat jen minimum. Pokud jsou lístky trochu zavadlé, oloupejte jich více.

Podle následného použití si pak kapustu buď nakrájejte nebo nakrouhejte na struhadle. Při krájení na půlky a na čtvrtky krájejte podélně, kapustičky pak udrží tvar a nerozpadnou se.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.