Papriky jsou typickou letní zeleninou s krásnou barvou a vůní. Na zahradě a na trhu je najdete v nespočtu odrůd, barev i tvarů. Od těch největších a nejsladších až po ty nejmenší a zabijácky pálivé chilli papričky. Paprika je v chuti primárně příjemně sladká, na pálivosti nabírá podle obsahu pálivého alkaloidu kapsaicinu. Tvar a barva papriky jsou dány hlavně odrůdou. Paprika může dozrát do odstínů červené, oranžové, žluté, zelené i fialové.


Věděli jste že..?

Pokud potřebujeme papriku bez slupky, můžeme ji snadno oloupat speciální škrabkou se zoubky. S obyčejnou škrabkou to jde sice také, ale škrabka po hladké slupce často klouže.

Loupání škrabkou se hodí pro velké a pěkně zaoblené papriky, u kterých nejsou žádné záhyby. U paprik s nepravidelným tvarem je snazší je oloupat opečením nebo spálením slupky na povrchu.

Spálenou papriku po opečení zabalte do mikrotenového pytlíku a nechte ji 10 minut odpočinout. Pak ji zbavte jádřince a tupou stranou nože oškrábejte uvolněnou slupku. Paprika bude navíc vonět po kouři a bude už i lehce změklá.


Nákup a skladování

Vrchol sezóny papriky u nás přichází v létě, kdy je na trhu největší pestrost. Celoročně jsou pak dostupné hlavně sladké a barevné odrůdy paprik, které se někdy označují i jako kapie.

Papriku vybírejte podle vzhledu – lusky by měly být pěkně vybarvené, lesklé a bez poškození. Kromě světlých odrůd je syté vybarvení vždy příznakem dobré vyzrálosti. Zralá paprika také zblízka nádherně voní.

Pálivost papriky závisí vždy na odrůdě a podle vzhledu ji není možné přesně odhadnout. Pokud už nechtěně koupíte pálivou papriku a chcete její pálivost co nejvíce zmenšit, je potřeba ji opatrně zbavit semen a bílé tkáně na vnitřních žebrech paprikového lusku.

Papriky můžeme bez problému skladovat v lednici několik dní. Nejlépe se jim daří v mikrotenovém pytlíku, který je ochrání před vysycháním.

Příprava

Umyté papriky při krájení zbavujeme jádřince se stopkou. Dáváme pryč i bílé vnitřní části na žebrech lusků a snažíme se získat co nejvíc čisté dužiny.

Papriku obvykle stačí chytit za stopku a odshora dolů odřezávat vystouplé části papriky mezi žebry. Jakmile je odříznete všechny, zůstane vám v ruce stopka s jádřincem a žebry. Výsledkem jsou vypouklé mističky z dužiny, které můžete dále zpracovat.

Druhý způsob funguje podobně a také u něj papriku držíte za stopku a krájíte podélně. Řez ale vede napříč jednotlivými oblouky lusku a po odkrojení získáte plochý plátek, u kterého zůstane žebro uprostřed.

Třetí možnost spočívá v příčném seříznutí stopky a konce lusku tak, abyste papriku upravili do přibližného tvaru válce. Ten už pak stačí proříznout a přeříznutím žeber rozbalit a dočistit.


Čerstvá zelenina v MAKRO

V MAKRO Vám nabízíme jen tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu. Jedním z dodavatelů rajčat, salátů a další zeleniny je i farma Ráječek.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.