Objevujte chutě - asie

Objevujte chutě Asie

Asie, to je nekonečná studnice kulinářské inspirace. Každá země nabízí své osobité pojetí zpracování a kombinování přísad – společným znakem je rozmanitost, čerstvost a rychlá příprava. Významnou součástí asijské gastronomické kultury je také street food, který poskytuje nesmírně pestré, a především autentické poznání místních kuchyní. Zásadní roli hraje i způsob podávání – tradičně se na stole jídlo sdílí, je tedy servírováno tak, aby si každý mohl nabrat podle sebe. Ke konzumaci se nejčastěji používají hůlky a lžíce.

My v makro jsme na Asii mistři. Nabízíme vám špičkové a pečlivě vybrané ingredience potřebné pro přípravu autentických asijských jídel, která budou hrát chutěmi, vůněmi i barvami. V našem sortimentu najdete vše od prémiového masa, ryb a mořských plodů přes čerstvou zeleninu, speciální chilli papričky či bylinky až po autentické omáčky a koření. Vybavit se u nás můžete i na samotné vaření a podávání.
Pro vietnamskou kuchyni je charakteristická svěžest. Používá velké množství zeleniny, rýži ve všech podobách, různé druhy masa a bylinek, jimž vévodí aromatický koriandr.

Thajská kuchyně se neobejde bez chilli papriček, kokosového mléka, kafrových listů a citronové trávy, jejichž spojením vznikají ostrá, chuťově vyladěná jídla.

Mezi typické potraviny čínské kuchyně, proslulé smažením a opékáním ve woku, patří maso, houby, tofu, nudle a bambusové výhonky. K dochucení se užívá zázvor, sójová omáčka a kořenicí směsi – nejznámější je koření pěti vůní, složené z badyánu, skořice, fenyklu, hřebíčku a sečuánského pepře.

Japonskou kuchyni skvěle reprezentuje její nejznámější pokrm – sushi. Rýže, ryby, mořské řasy, sójová omáčka, pikantní wasabi – vše precizně zpracováno, aby výsledek nejen dokonale chutnal, ale zároveň působil esteticky na pohled. K důležitým ingrediencím v Japonsku patří pasta miso, používaná při přípravě oblíbených polévek miso a ramen, nebo delikátní houby shiitake a enoki, které se rozšířily i do dalších asijských kuchyní. Známým představitelem japonské kuchyně je i saké – alkoholický nápoj z rýže a vody, vyrobený pomocí fermentace.

Fermentace hraje důležitou roli také v korejské kuchyni. Mléčným kvašením vzniká místní národní pokrm kimchi – velmi ostrá a velmi aromatická směs zeleniny, chilli, rybí omáčky a zázvoru je doslova nabitá chutěmi i zdravím a podává se prakticky ke každému jídlu.

Párování vín podle sommeliera Jakuba Přibyla

Sonberk „stříbrná“ Pálava

  • Jedno z TOP5 vinařství v ČR
  • Leží v Popicích, Mikulovská podoblast
  • Převážně sprašové podloží
  • Je klasicky a nádherně aromatická
  • Má příjemnou kořenitost a svěžest
  • Je suchá!!
  • Chuťový profil: mineralita, broskve, růže, mango
  • Ideál: Thajsko, Vietnam

 

Moravíno Valtice Pálava

  • Stálice v ČR
  • Leží ve Valticích, Mikulovská podoblast
  • Převážně písčité a sprašové podloží
  • Je klasicky a nádherně aromatická
  • Má příjemnou plnost, sladkost a mohutnost
  • Chuťový profil: růže, mango, pomeranč, liči
  • Ideál: indické curry (maso)

Phillips- Eckstein Riesling Grauschiefer

  • Mikro vinařství v makro (vlastní pouze 4ha)
  • Leží v nejlepší části Mosely, Graach a Bernkastel
  • Převážně břidlicové (šedá břidlice) podloží
  • Je tradičně svěží a řízný
  • Má příjemnou mineralitu s lehkým ovocným podtónem
  • Je suchý
  • Chuťový profil: mineralita, zelené jablko, limety, broskve
  • Ideál: sašimi z ryb, sushi

 

Peter Weinbach Riesling

  • makro řada vinařství Weingut Weinbach
  • Leží v oblasti Rheinhessen, ale vinice má i na Mosele
  • Převážně břidlicové podloží
  • Je stále velmi svěží a vyvážený
  • Má velmi nízký alkohol 10,5%
  • Je polosuchý
  • Chuťový profil: mineralita, broskve, žluté jablko, pomeranč
    Ideál: sushi s mořskými plody, curry (krevety)

Jakub Přibyl

Jakub Přibyl

Čerstvý 4. nejlepší sommelier Evropy a Afriky.

Jakub je semifinalistou sommelierského ME 2017 ve Vídni a několikanásobným vítězem sommelierských soutěží v České republice a na Slovensku, trojnásobným mistrem ČR a čtyřikrát byl vyhlášen nejlepším sommelierem ČR.
Pasta
Objevujte chutě Itálie
Více
Salad
Objevujte chutě Asie
Více
Legumes
Objevujte chutě Británie
Více
Ladle
Objevujte chutě Česka
Více