Objevujte chutě - Británie

Objevujte chutě Británie

Britskou kuchyni dlouho provázela nepříliš dobrá pověst, ve skutečnosti ale ukrývá spoustu skvělých chutí, kombinací i nápadů, o něž by byla škoda se připravit. Stejně jako každá jiná země má Británie ve svém repertoáru speciality, které nemusejí každému připadat lákavé, současně ovšem nabídla světu celou řadu výjimečných kulinářských zážitků. Věhlas si získala třeba pravá anglická snídaně, která se skládá ze slaniny, klobásek, volského oka, fazolí v tomatu, opečených rajčat, toastu a žampionů. K nejznámějším britským pokrmům se řadí samozřejmě fish & chips, tedy smažená ryba v nadýchaném těstíčku podávaná s hranolky. Mezinárodní slávu si vydobyl také wellington – hovězí svíčková obalená v masové nebo houbové směsi a v listovém těstě. S masem to Britové umí skvěle, ostatně kdo by neznal legendární dorůžova upečený roastbeef. Šťavnatá pečínka z roštěné se nejčastěji podává k nedělnímu obědu (tzv. sunday roast) a doplňují ji pečené brambory, podušená zelenina a omáčka z výpeku.

Naše tipy / Výběr ze sortimentu

Beefeater Zesty Lemon 37,5 %
Jedinečný prémiový gin se vyrábí v Beefeater Distillery v Londýně podle původní receptury ze 70. let 19. století. V souladu s aktuálními trendy se v posledních letech nabídka rozšířila i o ochucené varianty – Pink Strawberry s příchutí jahody a Blood Orange s pomerančem. Novinkou tohoto roku je Beefeater Zesty Lemon, v němž se snoubí charakteristické aroma jalovce a svěžího citronu. Nejlépe si ho vychutnáte s tonikem, plátkem citronu a ozdobený snítkou tymiánu.

Blue Stilton

Pikantní sýr s modrou plísní patří spolu s čedarem ke klenotům britské sýrařské produkce a nese označení chráněného původu. Vyrábí se výhradně v regionech Derbyshire, Nottinghamshire a Leicestershire a k jeho přípravě se používá pasterizované mléko krav chovaných v těchto oblastech. Blue Stilton zraje minimálně 8 týdnů a vyznačuje se hnědou pevnou kůrkou a jemným modrým žilkováním na řezu. Je mírně drobivý, má vláčnou konzistenci a výraznou kořenitou chuť. Podávat ho můžete jako součást sýrových talířů, hodí se však i pro přípravu omáček, výborně doplní těstoviny či brambory.

Halibut
Platýs obecný nebo atlantský, jak se halibut také nazývá, patří mezi největší druhy platýsů. Řadí se k nejchutnějším a nutričně nejvýživnějším mořským rybám. Poskytuje pevné, šťavnaté a velmi jemné maso, které lze zpracovat nepřeberným množstvím způsobů. Hodí se ke klasickým úpravám, jako je vaření, pošírování, grilování, pečení či smažení. K dochucení delikátní ryby vám bude stačit mořská sůl a čerstvé bylinky, skvěle chutná v kombinaci s holandskou omáčkou.

Párování vín podle sommeliera Jakuba Přibyla

Velká Británie je největším odběratelem portského vína, historicky právě díky dovozu vín z portugalska do velké británie vzniklo portské, když se po cestě na lodi dolihovávalo klasické víno

Niepoort

NIEPOORT

LBV PORT, 2017 Temně červená barva je rámovaná tenkým granátovým okrajem. Vůně je opulentní a atraktivní, s tóny sladkého koření, ovocných džemů a lehkým podtónem ušlechtilého dřeva. V chuti je víno intenzivní, sladké a vyvážené, s příjemnou svěžestí. Připomíná povidla, višňový koláč, hořkou čokoládu nebo pomerančovou kůru. Dochuť vína je dlouhá, hřejivá, elegantní a přívětivá.

Více

Jakub Přibyl

Jakub Přibyl

Čerstvý 4. nejlepší sommelier Evropy a Afriky.

Jakub je semifinalistou sommelierského ME 2017 ve Vídni a několikanásobným vítězem sommelierských soutěží v České republice a na Slovensku, trojnásobným mistrem ČR a čtyřikrát byl vyhlášen nejlepším sommelierem ČR.
Ladle
Objevujte chutě Česka
Více
Pasta
Objevujte chutě Itálie
Více
Salad
Objevujte chutě Asie
Více