Objevujte chutě - Itálie

Objevujte chutě Itálie

Málokterá země se může pochlubit tak dlouhým seznamem specialit a delikates, které si získaly věhlas po celém světě. Čím to je? Italové totiž dobré jídlo milují a věnují mu náležitou pozornost – během výroby, při přípravě v kuchyni i v průběhu samotného stolování, v němž se zrcadlí radost z kulinářských zážitků i společného setkání s rodinou a přáteli. Tradičně se menu skládá ze čtyř chodů. Začíná se s takzvaným antipasto, předkrmem, který obsahuje například nakládanou zeleninu, houby, olivy, uzeniny a sýry. Následuje primo, první chod, během něhož se podávají těstoviny, risotto, gnocchi, polévka nebo polenta. Další chod čili secondo zahrnuje maso nebo ryby a také přílohu. Tečka na závěr je sladká neboli dolce, a to v podobě různých druhů zákusků, případně zmrzliny. Samozřejmě nesmí chybět skvělé víno a na konec digestiv pro dobré trávení, například vinná pálenka grappa.

Italská kuchyně je ve své podstatě velmi jednoduchá.
To, co ji dělá výjimečnou a tolik oblíbenou, jsou prvotřídní ingredience. Každá z nich má v jídle zásadní roli a podílí se na dokonalé harmonii chutí. Platí, že k dobrému výsledku stačí málo, ale v nejlepší kvalitě. A právě takové suroviny najdete sortimentu makro. Čerstvé i sušené těstoviny, šťavnatá rajčata, voňavou bazalku, extra panenský olivový olej, skvělé sýry, delikátní uzeniny, ryby, mořské plody, vynikající bílá i červená vína a samozřejmě svěží šumivé prosecco. Zakoupit u nás můžete i vybrané speciality z rozličných italských regionů, včetně těch, jež se pyšní označením chráněného původu (DOP). Příkladem jsou věhlasné tvrdé sýry Parmigiano Reggiano a Grana Padano, lahodná buvolí mozzarella nebo pikantní gorgonzola s ušlechtilou modrou plísní.

Naše tipy / Výběr ze sortimentu

CAMPARI BITTER 25 %
Kořeněný nápoj z hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce se vyrábí už od roku 1860 a jeho originální recepturu tvoří 86 ingrediencí. Campari se pije nejčastěji s ledem jako aperitiv, je také oblíbenou součástí míchaných nápojů.

GORGONZOLA DOP DOLCE
Slavný italský sýr s modrou plísní má krémovou konzistenci a charakteristickou lehce pikantní chuť. Podává se samostatně k červenému vínu, široké využití má ovšem i v teplé kuchyni – hodí se k přípravě sýrových omáček, slaných koláčů, pizzy i risotta.

EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ OCHUCENÝ
Olivový olej je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Ochucené varianty s česnekem, bazalkou nebo lanýži se výborně uplatní při přípravě salátů, grilované zeleniny, risotta, rajčatových omáček a mnoha dalších pokrmů.

Párování vín podle sommeliera Jakuba Přibyla

DOMENICO CLERIOCO

  • Barolo 2016
  • Itálie
  • Piemonte
  • bal.: 750 ml
  • cena za 750 ml

TERRE DI FAIANO PRIMITIVO ORGANIC

Lahodné a plné Primitivo z hroznů vypěstovaných v BIO režimu. Má rubínovou barvu a bohaté aroma lesních plodů, povidel a čokolády. V chuti je lehce nasládlé. Toto víno částečně vzraje v dubových sudech. Jedná se o jedno z nejprodávanějších organických vín z Puglie. Doporučujeme podávat k červeným masům, pečeni, sýrům a italským uzeninám.

ITALSKÁ ELEGANCE

Typická světlá cihlově červená barva s oranžovým okrajem. Aroma je komplexní a aristokratické, nabízející tón sušeného červeného ovoce, třešně a jeřabiny s decentním podtónem spáleného dřeva a zemitosti. V chuti má víno typickou výraznou tříslovinu, jež uhladí ovocné tony zralých třešní a červeného rybízu, jež doplňují podtóny čerstvé kávy a fialek. Aristokratické víno s dlouhým elegantním závěrem.

LUNA ARGENTA PROSECCO ROSÉ

Skvěle vyvážené suché víno s bohatým perlením, které je vyráběno ze směsi odrůd Glera a Pinot Noir.Chuťově je jednoduché a srozumitelné, v jeho vůni naleznete tóny květiny, jahody maliny a brusinky, Doporučujeme podávat jako aperitiv nebo syrovému lososu. Nejlépe si ho vychutnáte při teplotě 6–8 °C.

GEOGRAFICO CHIANTI COLLI SENESI DOCG

Chianti pochází z vinařství GEOGRAFICO z DOCG podoblasti Colli Senesi. Jeho tradiční odrůdová skladba je Sangiovese 85% a Canaiolo 15%. Jedná se o suché, svěží víno, s pěkně vyváženou ovocnou chutí zralého červeného ovoce s herbálními tóny. Doporučujeme podávat k těstovinám s hovězím ragú a pizze margherita.

Jakub Přibyl

Jakub Přibyl

Čerstvý 4. nejlepší sommelier Evropy a Afriky.

Jakub je semifinalistou sommelierského ME 2017 ve Vídni a několikanásobným vítězem sommelierských soutěží v České republice a na Slovensku, trojnásobným mistrem ČR a čtyřikrát byl vyhlášen nejlepším sommelierem ČR.
Salad
Objevujte chutě Asie
Více
Ladle
Objevujte chutě Česka
Více
Legumes
Objevujte chutě Británie
Více