Postup:
1. Mandle vložíme do mísy (nebo kuchyňského robota), přidáme skořici, koření a jedlou sodu a vše promícháme.
2. Poté přidáme ořechové máslo, vejce a pár kapek rumu a pomocí rukou (nebo robota) vytvoříme pevné těsto. To poté vložíme na 15 – 20 minut do lednice ztuhnout.
3. Mezitím předehřejeme troubu na 175°C. Následně těsto položíme na papír na pečení nebo nepřilnavou podložku, překryjeme dalším plátem papíru na pečení a vyválíme těsto do tloušťky cca 0,6 mm.
4. Z vyváleného těsta následně vykrajujeme hvězdičky (použila jsem vykrajovátko o průměru 4,5 cm).
5. Hvězdičky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby na 6 – 8 minut.
6. Mezitím ve vodní lázni rozehřejeme kokosové máslo, přidáme do něj pár kapek vanilkového extraktu a vychladlé perníkové hvězdičky s ním ozdobíme.
7. Skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu max. 7 dní.
Tipy:
Místo mletých mandlí lze použít i mleté lískové ořechy. Stejně tak můžete lískooříškové máslo vyměnit za mandlové.
Doba pečení se odvíjí od velikosti a tloušťky perníčků. Pokud budou vaše perníčky menší nebo slabší, pečte je kratší dobu. Pokud budou větší, či silnější, pečte je o něco déle.
Pokud je kokosové máslo příliš tekuté, nechte ho pár minut zhoustnout v pokojové teplotě.
Cukrfree peníčky je vhodné, narozdíl od těch klasických, připravit opravdu až těsně před Vánoci.