Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vosí hnízda

vosi_hnizda-400

Počet porcí: 55 kusů
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 3 - 4 hodiny

Ingredience:

 
  • 550 ml kvalitní smetany na šlehání

  • 100 g másla

  • 300 g vysokoprocentní čokolády (90 a více %)

  • 400 g kešu ořechů

  • ¼ hrnku rumu

  • Vaječný likér: 1 hrnek mandlového mléka, 1 hrnek kokosového mléka, skořice, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, 3 žloutky, rum (podle chuti, já použila 1/2 hrnku), pár kapek domácího extraktu ze stévie (lze vynechat), kokosový olej na vymazání formiček, kokosová mouka na vysypání formiček

  • Piškot: 50 g kešu ořechů, 50 g kokosové mouky, 1 celé vejce, 1 žloutek, vanilkový extrakt, 80 g kešu másla

     

 

Postup:

Hnízda: 

1. Do středně velkého hrnce vlijeme smetanu, přidáme máslo a necháme zahřát.

2. Čokoládu nasekáme a vložíme jí do hrnce se smetanou. Pomocí metličky pak směs mícháme, dokud se nám nevytvoří hladký ganache. Na závěr přidáme rum, najemno rozmixované kešu ořechy a vše důkladně promícháme.

3. Hotovou směs necháme vychladnout a poté jí vložíme ideálně přes noc (minimálně na 3 – 4 hodiny) do lednice. Směs musí být opravdu tuhá, aby se z ní dala hnízda tvarovat.

4. Mezitím si připravíme likér a piškoty. Formičky vymažeme kokosovým olejem, důkladně vysypeme kokosovou moukou a ztuhlou hmotu do nich prsty natlačíme.

5. Pomocí konce vařečky vytvoříme do prostředka hnízda důlek. Dávejte však pozor, aby důlek nebyl příliš hluboký a hnízdo se vám při vyjmutí nerozpadlo.

6. Důlek naplníme vaječným likérem, překryjeme piškotem a hotové hnízdo z formičky opatrně vyjmeme. Hotová hnízda vyskládáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme po dobu max. 7 dní v lednici.

Likér:

1. V menším kastrůlku smícháme mandlové a kokosové mléko, přidáme koření podle chuti a necháme 6 minut na mírném plameni probublávat.

2. Žloutky vložíme do větší misky a pomocí metličky je vyšleháme. Horkou směs poté po lžících přidáváme do žloutků, po každé lžíci směs promícháme.

3. Na závěr celou směs vložíme zpátky do kastrůlku a cca 10 minut prohříváme na cca 70°C (nesmí se vařit). Poté přimícháme rum a necháme úplně vychladnout. Skladujeme v lednici.


Piškot:

1. Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila jemná moučka.

2. Do nádoby přidáme rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promícháme. Poté přidáme celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto.

3. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta pomocí rukou vytvoříme kouli a položíme ji na nepřilnavou podložku.

4. Těsto rukou přimáčkneme k podložce, překryjeme papírem na pečení a válečkem rozválíme tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka.

5. Pomocí vykrajovátka vykrájíme sušenky, které poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme na 7 – 8 minut do trouby.

6. Hotové sušenky vyskládáme na tác a necháme vychladnout. 

 

Tip:

Vosí hnízda můžete skladovat max. 7 dní v lednici, případně se dají i zamrazit. Pokud je hmota příliš lepivá, je potřeba ji vložit ještě ztuhnout do lednice. Máte-li problém s vyjmutím hnízda z formičky, může pomoci to, že hmotu do formičky více namačkáte, aby lépe držela pohromadě, je však potřeba formičku vždy důkladně vysypat a před každým použitím i vymýt. Pokud by se vám stalo, že se u čokoládového ganache začne oddělovat tuk od zbytku hmoty, přidejte menší množství studené smetany. 
Chcete-li vosí hnízda připravit i pro děti, vynechte v čokoládové hmotě a v likéru rum. 



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina