Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 2 hod.

Ingredience:

Těsto:

 
  • 500 g Mouka hladká výběrová
  •  25 g Droždí čerstvé
  •  70 g Aro Cukr krupice
  •  200 g Mléko 1,5 %
  •  100 g Vejce 2 ks
  •  60 g Citron na kůru
  •  30 g Horeca Select Vanilínový cukr
  •  5 g Sůl kamenná
  •  70 g Horeca Select Sádlo škvařené

Náplň:

 
  • 500 g Borůvky čerstvé

Žmolenka:

 
  • 50 g Máslo 82 %
  • 80 g Mouka hrub
  • 80 g Aro Cukr krupice

 

Cena za jednu porci: 14,26 Kč

Postup:

Příprava kvásku (cca 5 minut):

1. Droždí promícháme s trochou cukru.

2. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko (kvásek) a necháme ho vykynout při teplotě 37 °C.

Příprava těsta (cca 30 minut):

1. Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto.

2. Mléko přihřejeme na 37 °C. Do zbylého množství mouky přidáme sůl, cukr, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu a s pomocí háku promícháme na rychlost 1 nebo 2.

3. Do mouky přidáme vejce, rozpuštěné vlahé sádlo, vykynutý kvásek, rum a postupně přiléváme teplé mléko do uplného zapracování, po dobu asi 15 minut, v hladké, měkké, vláčné a nelepící se těsto.

4. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout v kynárně nebo na místě o teplotě 37 °C.

5. Správně nakynuté těsto by mělo nabýt o cca 1/3 svého původního objemu.

6. Zkoušku nakynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek, a těsto se nevrací zpět do původního tvaru.

Dohotovení koláče (cca 10 minut)

1. Pekáč vymastíme tukem, pravidelně naneseme těsto po celé ploše a opět necháme vykynout. 

Příprava žmolenky (cca 5 minut):

1. Z mouky, cukru a másla si v míse připravíme žmolenku.

2. Na vykynuté těsto nasypeme borůvky, posypeme je žmolenkou a pečeme na 170 °C do upečení. 

Servírování:

1. Upečený koláč krájíme na porce a servírujeme na talíři.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce