Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Čokoládový tarte, tonka fazolky, jahoda, levandule, Tahiti vanilla

cokoladovy_tarte_jahoda_levandule_vanilka-400

Počet porcí: 5
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 6 - 7 hodin

Ingredience:

 

Mražený dortík:

  • 5 g fazolek tonka 
  • 5 plátku želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 g pomerancové kury
  • 15 g moučkového cukru
  • 200 g rozpuštené čokolády
  • Korpus: 6 vajec,  250 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 lžička slunečnicového oleje
  • Poleva: 4 pláty želatiny, 125 ml vody, 225 g cukru, 150 g čokolády, 30 g kakaa, 65 ml smetany (31 %)
  • Vanilková omáčka: 200 ml smetany ke šlehání (35 %), 150 g vanilkového pudinku, 1 tobolka vanilky Tahiti
  • K podávání: 200 g čokolády Valrhona (67 %), 200 ml jahodového gelu Ponthier, 10 g agaru, 5 g cukru, 50 ml čerstvé jahodové štávy, jedlé květy

 

 

Postup:

1. Smetanu vyšleháme do polotuhé konzistence. Pridáme k ní želatinu, cukr a pomerančovou kůru. Nastrouháme fazolky, přidáme rozpuštěnou čokoládu a mícháme v misce vložené do nádoby s ledem, dokud směs nezačne tuhnout. Směsí naplníme silikonové formy a vložíme je do mrazáku minimálně na 6 hodin.
2. Z ingrediencí na korpus připravíme těsto, které pečeme 30 minut pri 180 °C. Po vychladnutí z něj vykrojíme kolečka o stejné velikosti, jakou mají formy na mražený dortík.
3. Z uvedených ingrediencí připravíme na mírném plameni polevu. Rozmixujeme ji, propasírujeme přes jemné síto, a když dosáhne 32 °C, nalijeme ji na dezert.
4. Na omáčku vanilku rozřízneme a dužinu přidáme do pudinku. (Zbylou tobolku vložíme do moučkového cukru, necháme několik týdnu proschnout a poté rozmixujeme.) Smetanu vyšleháme a opatrně spojíme s vychladlým pudinkem.

PODÁVÁNÍ
Čokoládu rozehřátou na 70 °C nalijeme na talíř, roztočíme ho a vytvoříme kolečko. Jahodovou šťávu smícháme s cukrem a agarem, následně ji stejným způsobem aplikujeme na talíř. Po vnitřním obvodu vytvoříme jahodovým gelem stejné tečky. Na střed talíře nalijeme vanilkovou omáčku. Položíme na ni upečený korpus a na něj mražený dortík. Na závěr vše přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme jedlým květem.



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina