Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Dort s thajskou bazalkou

dort-s-thajskou-bazalkou-400

Počet porcí: 12
Obtížnost: ☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience na Korpus:

 
  • 2 ks vejce
  • 120 g moučkový cukr
  • 1 bal. vanilkový cukr
  • ½ lžičky kurkuma
  • ½ lžičky kardamom
  • 1 lžička nastrouhaný čerstvý zázvor
  • 50 ml kokosové mléko
  • 50 ml olej
  • 80 g hladká mouka
  • 20 g kokos
  • 1 bal. prášek na pečení (kypřicí prášek)
  • 1 špetka sůl

Na krém z thajské bazalky:

 
  • 250 ml smetana na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 hrst lístky čerstvé thajské bazalky
  • 1 ks limetka – kůra
  • moučkový cukr podle chuti

Na ovocnou vrstvu:

 
  • velká hrst vypeckované třešně nebo čerstvé maliny 1 plátek želatina

Na marakujový krém:

 
  • 500 ml smetana na šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 200 g marakujové pyré
  • 5 plátků želatina
  • moučkový cukr podle chuti

Postup:

  1. Začnu tím, že rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, kurkumou, kardamomem a zázvorem do hladké pěny. Přidám kokosové mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku, kokos, kypřicí prášek a špetku soli a jemně vmíchám do žloutkové pěny.
  2. Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si malou dortovou formu o průměru 10–12 cm, vymažu máslem a důkladně vyložím pečicím papírem (i ze stran). Do formy naliju těsto, vložím ji do trouby předehřáté na 180 °C a peču přibližně 20 minut. Po upečení nechám vystydnout.
  3. V misce nechám v trošce studené vody nabobtnat plátek želatiny. Do rendlíku dám ovoce a nechám pomalu zahřát, aby pustilo trochu šťávy. Stáhnu z ohně a přimíchám plátek želatiny. Ovoce se šťávou pokládám natěsno do stejné dortové formy, ve které jsem pekla korpus. Vložím do lednice a chladím, dokud neztuhne.
  4. Připravím krém z thajské bazalky – v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání, a jakmile začne houstnout, přidám mascarpone. Šlehám dotuha. V mixéru rozmixuji na jemné pesto bazalku, kterou přidám společně s nastrouhanou limetkovou kůrou do krému. Krém osladím cukrem dle chuti a přendám do cukrářského sáčku.
  5. Pokračuji s přípravou marakujového krému – v misce opět nechám v trošce studené vody nabobtnat plátky želatiny. Marakujové pyré přivedu k varu, odstavím a přimíchám do něj vyždímané želatinové plátky. Nechám vystydnout na pokojovou teplotu. Mezitím vyšlehám 500 ml smetany na šlehání a přidám k ní mascarpone a cukr.
  6. Do směsi přiliju marakujové pyré a dobře zamíchám. Krém bude tekutý, ale v lednici pak ztuhne.
  7. Upečený korpus rozdělím na dvě stejné půlky. První polovinu potřu trochou bazalkového krému a položím na něj ztuhlé ovoce. Na ovoce pak cukrářským sáčkem nanesu další vrstvu bazalkového krému a přitisknu druhou polovinu korpusu. Nahoru ještě přijde další vrstva bazalkového krému.
  8. Teď budu potřebovat ráfek nebo obvod z dortové formy o větší velikosti, než je samotný korpus. Hrany formy potřu trochou másla a oblepím ji zevnitř cukrářskou fólií (dá se také využít euroobal, který se nastříhá na potřebné pruhy a pak nalepí na hrany).
  9. Doprostřed formy vložím dortík s bazalkovým krémem a kraje vyplním připraveným marakujovým krémem. Tím zaliju i celý bazalkový dortík. Dám do lednice vychladit přes noc.
  10. Druhý den sejmu ráfek (dortovou formu) a odlepím z dortu fólii. Dort ozdobím podle fantazie.

Archiv receptů

Epikure

Čerstvé ovoce