Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilovaný meloun

grilovany-meloun-400

Počet porcí: 4
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 minut (marinování a mražení 1 den)

Ingredience:

 
  • 1/4 ks vodní meloun (pro hezčí barevnou kombinaci zvolte žlutý)
  • 100 g třtinový cukr
  • 1 lžička sušený zázvor
  • 1 lžička mletá kurkuma
  • špetka sůl
  • 1 ks limetka – kůra
  • 1 ks citron – kůra

Na zmrzlinu:

 
  • 400 ml kokosové mléko (tučnější)
  • 2 lžíce med
  • špetka sůl

Na zdobení:

 
  • lístky thajské bazalky
  • oříšky (nejlépe kombinace solených a nesolených)

Postup:

1.  Meloun očistím od kůry a vnitřek nechám v celku.

2.  V misce smíchám cukr, zázvor, kurkumu, sůl, kůru z limetky a citronu a meloun obalím ve směsi. Poté ho vložím do sáčku na vakuování a zavakuuji. Když nemám
vakuovačku, přeliju směs do uzavíratelné nádoby a meloun nechám marinovat v ní. V lednici nechám minimálně přes noc, ideálně 1–2 dny.

3.  Připravím si základ pro kokosovou zmrzlinu. Smíchám všechny suroviny – hustější kokosové mléko, med a špetičku soli pro zvýraznění chuti. Sladkost přizpůsobím dle
chuti, doladím ji přidáním medu. Základ naliju do uzavíratelné nádoby a nechám přes noc v mrazáku.

4.  Před podáváním vyndám kokosovou zmrzlinu z mrazáku a ve výkonném mixéru (já používám Thermomix) vyšlehám zmraženou kostku na hladkou zmrzlinu.

5.  Meloun vybalím z vakuového sáčku, osuším papírovou utěrkou a nakrájím na plátky silné cca 1,5 cm. Na grilu nebo na grilovací pánvi zprudka opeču z každé strany.

6.  Připravím misky nebo hluboké talíře na servírování a naskládám ogrilované plátky melounu, kopeček kokosové zmrzliny a dozdobím nasekanými oříšky (mix solených
a nesolených). Já jsem použila kešu, ale skvěle se hodí i pistácie nebo mandle.

7.  Na závěr dozdobím lístky thajské bazalky nebo jinou oblíbenou bylinkou.

Tip:

Pro zvýraznění kokosové chuti doporučuju dozdobit kokosovými lupínky, které opeču nasucho na pánvičce – tím získám ještě intenzivnější chuť kokosu. Naložit a grilovat můžete i červený bezpeckový meloun – já jsem použila žlutý, protože se barevně skvěle hodí k bílé kokosové zmrzlině a zeleným lístkům bylinky.



Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina