Postup:
1. Meloun očistím od kůry a vnitřek nechám v celku.
2. V misce smíchám cukr, zázvor, kurkumu, sůl, kůru z limetky a citronu a meloun obalím ve směsi. Poté ho vložím do sáčku na vakuování a zavakuuji. Když nemám
vakuovačku, přeliju směs do uzavíratelné nádoby a meloun nechám marinovat v ní. V lednici nechám minimálně přes noc, ideálně 1–2 dny.
3. Připravím si základ pro kokosovou zmrzlinu. Smíchám všechny suroviny – hustější kokosové mléko, med a špetičku soli pro zvýraznění chuti. Sladkost přizpůsobím dle
chuti, doladím ji přidáním medu. Základ naliju do uzavíratelné nádoby a nechám přes noc v mrazáku.
4. Před podáváním vyndám kokosovou zmrzlinu z mrazáku a ve výkonném mixéru (já používám Thermomix) vyšlehám zmraženou kostku na hladkou zmrzlinu.
5. Meloun vybalím z vakuového sáčku, osuším papírovou utěrkou a nakrájím na plátky silné cca 1,5 cm. Na grilu nebo na grilovací pánvi zprudka opeču z každé strany.
6. Připravím misky nebo hluboké talíře na servírování a naskládám ogrilované plátky melounu, kopeček kokosové zmrzliny a dozdobím nasekanými oříšky (mix solených
a nesolených). Já jsem použila kešu, ale skvěle se hodí i pistácie nebo mandle.
7. Na závěr dozdobím lístky thajské bazalky nebo jinou oblíbenou bylinkou.
Tip:
Pro zvýraznění kokosové chuti doporučuju dozdobit kokosovými lupínky, které opeču nasucho na pánvičce – tím získám ještě intenzivnější chuť kokosu. Naložit a grilovat můžete i červený bezpeckový meloun – já jsem použila žlutý, protože se barevně skvěle hodí k bílé kokosové zmrzlině a zeleným lístkům bylinky.