Postup:
1. TĚSTO: Troubu předehřeji na 180 °C. Listové těsto vyválím na pomoučené ploše na 1mm tenký plát.
2. Těsto po celé ploše posypu cukrem, nadrobno nasekanými ořechy a válečkem je vtlačím do těsta.
3. Pak nakrájím na obdélníky 15 × 5 cm, přendám na plech vyložený pečicím papírem a peču 15 až 20 minut.
4. JABLKOVÉ ŽELÉ: Oloupaná jablka nastrouhám nahrubo a přidám je do pánve s rozehřátým máslem.
5. Opékám pět minut, přisypu cukr a nechám společně karamelizovat dalších sedm osm minut.
6. Přidám i skořici, pomerančovou kůru, rum, pomerančovou šťávu i vodu a dusím pod pokličkou 15 minut.
7. Při dušení občas promíchám. Jablka pak i se šťávou rozmixuji dohladka a přendám je zpět do hrnce.
8. Nechám pět minut provařit a odstavím z plotny. Želatinu nechám nabobtnat podle návodu a vyždímanou ji vmíchám do jablečného pyré.
9. Na rovný plech vyložený potravinářskou fólií vliji pyré asi v 1cm vrstvě a nechám v lednici zatuhnout.
10. Želé pak nakrájím na obdélníky 15 × 5 cm.
11. KARAMELIZOVANÁ JABLKA: V pánvi nechám rozpustit cukr a vyrobím si karamel.
12. Ten pak rozetřu na pečicí papír a nechám zatuhnout.
13. Nalámu na menší kousky a rozmixuji na jemný prach.
14. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na tenké 3mm plátky.
15. Naskládám je na plech vyložený pečicím papírem těsně vedle sebe, posypu karamelovým prachem a peču 15 minut na 190 °C.
16. ŠLEHAČKA: Smetanu vyšlehám dotuha, přidám cukr a vanilku. Šlehačku naplním do cukrářského sáčku s plochou špičkou.
SERVIS: Na první obdélník z listového těsta položený upečenou stranou položím jablečné želé a překryji druhým obdélníkem z těsta, na který navrstvím tři plátky karamelizovaných jablek a ozdobím šlehačkou. Zakončím listovým těstem, opečenou stranou nahoru.