Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jablečné mille - feuille

tradicni_jablecny_kolac-400

Počet porcí: 8
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

 
  • TĚSTO: 500 g listového těsta
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g lískových ořechů 
  • JABLKOVÉ ŽELÉ: 8 zralých jablek
  • 2 lžíce másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice kůra z jednoho pomeranče
  • 3 lžičky rumu
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml vody
  • 6 plátků želatiny
  • KARAMELIZOVANÁ JABLKA: 60 g třtinového cukru
  • 4 jablka 
  • ŠLEHAČKA: 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk 
 

Postup:

1. TĚSTO: Troubu předehřeji na 180 °C. Listové těsto vyválím na pomoučené ploše na 1mm tenký plát.

2. Těsto po celé ploše posypu cukrem, nadrobno nasekanými ořechy a válečkem je vtlačím do těsta.

3. Pak nakrájím na obdélníky 15 × 5 cm, přendám na plech vyložený pečicím papírem a peču 15 až 20 minut. 

4. JABLKOVÉ ŽELÉ: Oloupaná jablka nastrouhám nahrubo a přidám je do pánve s rozehřátým máslem.

5. Opékám pět minut, přisypu cukr a nechám společně karamelizovat dalších sedm osm minut.

6. Přidám i skořici, pomerančovou kůru, rum, pomerančovou šťávu i vodu a dusím pod pokličkou 15 minut.

7. Při dušení občas promíchám. Jablka pak i se šťávou rozmixuji dohladka a přendám je zpět do hrnce.

8. Nechám pět minut provařit a odstavím z plotny. Želatinu nechám nabobtnat podle návodu a vyždímanou ji vmíchám do jablečného pyré.

9. Na rovný plech vyložený potravinářskou fólií vliji pyré asi v 1cm vrstvě a nechám v lednici zatuhnout.

10. Želé pak nakrájím na obdélníky 15 × 5 cm. 

11. KARAMELIZOVANÁ JABLKA: V pánvi nechám rozpustit cukr a vyrobím si karamel.

12. Ten pak rozetřu na pečicí papír a nechám zatuhnout.

13. Nalámu na menší kousky a rozmixuji na jemný prach.

14. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na tenké 3mm plátky.

15. Naskládám je na plech vyložený pečicím papírem těsně vedle sebe, posypu karamelovým prachem a peču 15 minut na 190 °C. 

16. ŠLEHAČKA: Smetanu vyšlehám dotuha, přidám cukr a vanilku. Šlehačku naplním do cukrářského sáčku s plochou špičkou. 

SERVIS: Na první obdélník z listového těsta položený upečenou stranou položím jablečné želé a překryji druhým obdélníkem z těsta, na který navrstvím tři plátky karamelizovaných jablek a ozdobím šlehačkou. Zakončím listovým těstem, opečenou stranou nahoru. 



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina