Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jablečný koláč – apple pie s mřížkou

jablecny_kolac-400

Počet porcí: 8
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 180 minut

Ingredience:

 
  • Suroviny: 350 g hladké mouky

  • 225 g studeného másla

  • 5 lžic ledové vody

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 vejce na potření

  • cukr na posyp

  • Na jablkovou náplň: 8 jablek 

  • 100 g cukru krupice

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 2 lžíce bramborového škrobu

  • 1 lžíce mleté skořice

  • 1 lžíce másla


 

Postup:

1) Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrojte na polovinu a poté na čtyři čtvercové dílky. Jablka dejte do mísy. Zastříkněte citronovou šťávou, zasypte cukrem a skořicí. Dobře promíchejte a nechte odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu.

2) Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto. Nehnětejte zbytečně dlouho – úplně stačí, když bude těsto držet pohromadě. Občasné kousíčky másla nebo praskliny nejsou na závadu. 

3) Připravené těsto rozdělte na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).

4) Jablka dejte do cedníku a nechte chvíli vykapat. Všechnu šťávu dejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Sundejte ho pak z plamene a nechte mírně vychladnout. Poté dobře rozmíchejte a uchovejte zakrytý v teple. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.

5) Vychlazené těsto nechte chvíli odležet při pokojové teplotě. Jeden díl rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně, ale ještě ho nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy – budete jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.

6) Připravený plát těsta opatrně namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Těsto urovnejte a rovnoměrně rozprostřete. Okraje začistěte a kde těsto chybí, tak tam jej doplňte. Na dně těsto propíchněte vidličkou.

7) Přidejte jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta. Zbytky těsta přidejte i na okraje a dobře utěsněte.

8) Těsto na povrchu pak potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Dejte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte 60 minut. Těsto zhruba v polovině pečení zkontrolujte. Pokud by se na povrchu příliš rychle zabarvovalo, můžete jej zakrýt kouskem alobalu.

Uvedený rozpis počítá s koláčovou formou o průměru 26 cm.





Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina