Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jalovcová zmrzlina s čokoládou, pomerančem a rakytníkem

jalovcova-zmrzlina-s-cokoladou-400

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 1 hodina 30 minut

Ingredience:

Čokoláda:

 
  • 475 g čokolády
  • 200 g cukru
  • 400 ml smetany
  • 500 g změklého másla

Zmrzlina:

 
  • 625 ml smetany
  • 625 ml mléka
  • 275 g vaječných žloutků
  • 200 g cukru
  • 37 g jalovce

Rakytník:

 
  • 200 g cukru
  • 100 g rakytníku

Pomerančový gel:

 
  • 500 ml pomerančové šťávy
  • 500 g cukru
  • 5 g agaru
  • 37 g jalovce

Postup:

1. Z cukru uděláme karamel, zalijeme ho smetanou a necháme rozpustit.

2. Rozvar nalijeme na čokoládu, rozpustíme ji a pomalu přidáváme měkké máslo. Nakonec vše nalijeme do formičky a necháme ztuhnout.

3. Smetanu, mléko a nadrcený jalovec přivedeme k varu a nalijeme na žloutky s cukrem. Dobře zamícháme, přelijeme zpět do hrnce a pomalu táhneme na 75 °C na hustý krém. Přecedíme do pacojet patrony a dáme zamrazit, poté vymixujeme v jemnou zmrzlinu.

4. Rakytník přebereme a zalijeme horkým sirupem z vody a cukru v poměru 1 : 1. Necháme vychladit.

5. Pomerančovou šťávu a cukrový sirup přivedeme k varu a přidáme agar, zprudka vaříme 2 minuty a poté nalijeme na plech a dáme vychladit.

6. Vychlazené želé nakrájíme na menší kousky a vymixujeme na jemný gel.

Podávání:
Na talíř dáme čokoládu, přidáme pár teček pomerančového gelu, kuličky rakytníku a nok jalovcové zmrzliny. Můžeme dozdobit lístky meduňky.



Postup krok za krokem:

Čokoládové fondanty s mangem - krok 1

Tmavou čokoládu nasekáme nožem nahrubo.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 2

Ve vodní lázni ji rozpustíme společně s máslem nakrájeným na kousky.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 3

Z vajec, cukru a vanilkové dřeně ušleháme pěnu.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 4

Rozpuštěnou čokoládu vmícháme do pěny.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 5

Do směsi po částech přidáme mouku a důkladně promícháme, aby vzniklo hladké tekuté těsto bez hrudek.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 6

Keramické misky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Poté je naplníme čokoládovým těstem zhruba do dvou třetin a vložíme na několik minut do mrazničky.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 7

Misky postavíme na gril (při přípravě moučníku v troubě ji nejprve rozpálíme na 200 °C) a pečeme asi 12 minut.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 8

Po upečení necháme fondanty 2 minuty odležet a poté je vyjmeme z forem.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 9

Mango oloupeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Do pánve nasypeme cukr a necháme jej zkaramelizovat.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 10

Přilijeme bílé víno i marakujový likér a přidáme celou vanilkovou tobolku. Směs necháme několik minut provařit.

Čokoládové fondanty s mangem - krok 11

Vsypeme kostičky manga, krátce provaříme a na závěr ochutíme limetkovou šťávou a kůrou. Podáváme společně s horkým fondantem.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Čerstvé ovoce