Postup:
Příprava těsta:
1. Mouku, moučkový a vanilkový cukr a špetku soli promícháme v míse. Přidáme žloutky a studené máslo nakrájené na kostky.
2. Těsto hněteme tak dlouho, dokud nevytvoří celistvou hmotu bez žmolků. Poté je zabalíme do potravinové fólie a před dalším zpracováním je necháme odležet v chladničce alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
3. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Vychlazené těsto vyválíme na zhruba 1 cm silný plát, z nějž vykrájíme kolečka o něco větší, než jsou formičky.
4. Těsto do nich důkladně vtiskneme a následně pečeme v troubě asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Po upečení košíčky vyklopíme a necháme zchladnout.
Příprava náplně a dohotovení košíčků
1. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni do pěny společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Vlažnou směs poté pečlivě zašleháme do tvarohu.
2. Hladký krém vložíme do cukrářského sáčku a přiměřeným množstvím naplníme košíčky. Na každý košíček naaranžujeme kousky jahod, můžeme přidat šlehačku a ozdobíme lístkem máty.