Postup:
Příprava těsta:
1. Sypké suroviny smícháme a vysypeme je do mísy nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu.
2. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji vláčné těsto. Jakmile je propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
Tvarování a pečení:
1. Jednotlivé díly těsta vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování těsto průběžně podsýpáme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku.
2. Vypichovací tvořítko o průměru 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, poté vypíchneme kolečka z těsta a přemístíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C do světle narůžovělé barvy asi 8 minut.
Dohotovení:
1. Rybízovou marmeládu propasírujeme přes cedník, aby byla hladká. Upečená vychladlá kolečka poté marmeládou slepíme.
2. Marcipán vyválíme na tenký plát (2 mm) a přitom ho podsypáváme moučkovým cukrem. Vypichovacím kolečkem dvojnásobného průměru vypíchneme marcipán a slepená linecká kolečka jím obalíme.
3. Nakonec štětcem namočeným v marmeládě dekorujeme vrchní část cukroví.
Poznámka: Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách MAKRO.