Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Listové těsto

JESENNElistovanie_940x400

Počet porcí: 1
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

 
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 250 ml studené vody
  • máslo

Listové těsto vzniká metodou otáčení a překládání: na střed jedné vrstvy těsta se položí kostka másla a společně se propracují precizním překládáním a následným válením. Důležité je, aby během přípravy bylo těsto pravidelně ukládáno do chladu. Jedině tak zůstane vrstva tuku pevná, zabrání spojení jednotlivých vrstev – a bude listovat.

Postup:

1. Z mouky, soli a studené vody vypracujeme hladké těsto

2. Vložíme ho do misky, přikryjeme a minimálně 30 minut necháme odpočívat v chladničce.

3. Máslo necháme povolit, mírně ho rozválíme a uložíme do lednice.

4. Těsto vyjmeme z chladu a na pomoučeném válu je rozválíme

5. Ztuhlý plát másla položíme do středu těsta a ze všech stran ho překryjeme.

6. Vzniklý „balíček“ rozválíme, třikrát přeložíme, otočíme o 90 stupňů, opět rozválíme a přeložíme.

7. Těsto uložíme alespoň na 15 minut do chladničky a celý postup třikrát zopakujeme.

8. Před samotným pečením těsto necháme odležet v chladničce minimálně 30 minut.



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina