Listové těsto vzniká metodou otáčení a překládání: na střed jedné vrstvy těsta se položí kostka másla a společně se propracují precizním překládáním a následným válením. Důležité je, aby během přípravy bylo těsto pravidelně ukládáno do chladu. Jedině tak zůstane vrstva tuku pevná, zabrání spojení jednotlivých vrstev – a bude listovat.
Postup:
1. Z mouky, soli a studené vody vypracujeme hladké těsto
2. Vložíme ho do misky, přikryjeme a minimálně 30 minut necháme odpočívat v chladničce.
3. Máslo necháme povolit, mírně ho rozválíme a uložíme do lednice.
4. Těsto vyjmeme z chladu a na pomoučeném válu je rozválíme
5. Ztuhlý plát másla položíme do středu těsta a ze všech stran ho překryjeme.
6. Vzniklý „balíček“ rozválíme, třikrát přeložíme, otočíme o 90 stupňů, opět rozválíme a přeložíme.
7. Těsto uložíme alespoň na 15 minut do chladničky a celý postup třikrát zopakujeme.
8. Před samotným pečením těsto necháme odležet v chladničce minimálně 30 minut.