Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Mrkvový dort - Restaurace

Mrkvový dort - Restaurace

Počet porcí: 6
Obtížnost: ★★★☆
Čas přípravy: 3 hod

Ingredience:

Korpus:

 
  • 112,5 g cukru krupice
  • 162,5 g mrkve
  • 50 g vajec
  • 7,5 g vanilinového cukru
  • 27,5 g slunečnicového oleje
  • 2,5 g mleté skořice
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 40 g jader vlašských ořechů
  • 112,5 g hladké mouky „00“
  • 35 g ananasového kompotu bez nálevu

Krém:

 
  • 200 g sýru Philadelphia
  • 50 g smetany 33 %
  • 75 g moučkového cukru

Želé:

 
  • 100 g mrkve
  • 500 ml mrkvové šťávy natur
  • 10 g plátkové želatiny
  • 50 g cukru krupice

Mrkvová omáčka:

 
  • 500 ml mrkvové šťávy natur
  • 25 g citronu na šťávu
  • 0,1 g soli

Mrkvové chipsy:

 
  • 200 g mrkve
  • 0,1 g soli
  • 50 g cukru krupice

Dohotovení:

 
  • 100 g meruňkové marmelády


 Cena za porci: cca 18,30 Kč

Postup:

Příprava těsta:

1. Oloupanou mrkev uvaříme na skus a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Ananas přesekáme na kousky o velikosti cca 3mm.

3. V kotlíku vyšleháme do pěny vejce s cukrem, vanilinovým cukrem a olejem, poté vmícháme ananas s mrkví.

4. Prosátou mouku smícháme se sypkými přísadami (skořice, prášek do pečiva, sůl, vlašské ořechy) a lehce smícháme s vejci.

5. Hmotu nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C cca 90 minut.


Příprava krému:

1. Philadelphii společně s cukrem a smetanou vyšleháme do pevného krému.


Příprava chipsů:

1. Oloupanou mrkev podélně nakrájíme na nářezovém stroji na 2mm plátky.

2. Spaříme je ve vroucí vodě ochucené solí a cukrem, osušíme, rozložíme na cukrářský papír a sušíme v konvektomatu na 80 °C cca 6 hodin.


Příprava mrkvové natě:

1. Nať usušíme stejně jako mrkvový chips.


Příprava želé:

1. Očištěnou mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme dohladka.

2. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě.

3. Mrkvovou šťávu ohřejeme, smícháme s rozmixovanou mrkví a zahřejeme.

4. Přidáme nabobtnanou želatinu, ochutíme cukrem a rozmícháme.

5. Dle potřeby propasírujeme přes jemný cedník.

6. Vychlazený korpus uzavřeme do připraveného ráfku a potřeme marmeládou, abychom uzavřeli póry.


Dohotovení:

1. Korpus zalijeme připraveným želé a necháme v chladničce ztuhnout. Krájíme nejlépe druhý den, kdy je želatina dokonale zatuhlá.


Podávání:

1. Řez dortu přeložíme na střed talíře, doplníme nokem vyšlehaného krému, omáčkou a mrkvovým chipsem.

  


Komentář týmu MAKRO akademie: 

Základ přípravy je stejný a dohotovení je pro profesionální kuchaře snadné. Oproti verzi pro jídelny je obohacený o další produkty z mrkve, které dezertu dodávají chuťovou svěžest a lehkost. Při servírování je nutné dbát na maximální čistotu a přesnost.

 

Recept připravil tým MAKRO Akademie.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina