Postup:
Příprava panna cotty:
1. Vanilkový lusk podélně nakrojíme a nožem vyjmeme semínka. Plátkovou želatinu namočíme do studené vody, kde po krátké době nabobtná.
2. Do kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme cukr, zrníčka vanilky a krátce povaříme.
3. Kastrůlek sundáme z příkonu tepla, přidáme nabobtnalou, lehce vymačkanou želatinu a mícháme do úplného rozpuštění želatiny.
4. Takto připravenou panna cottu nalijeme do připravených skleniček a necháme pozvolna ztuhnout. Pak ji asi na 30 minut uložíme do chladničky.
Příprava karamelové omáčky:
1. Do kastrůlku nasypeme cukr a pozvolna zahříváme. Vlivem teploty se cukr mění na karamel.
2. Je-li třeba, občas karamel zamícháme. Jakmile má karamel lehce zlatavou barvu, zalijeme ho smetanou a přidáme část prázdného vanilkového lusku. Působením studené smetany karamel ztuhne, proto musíme pokračovat v zahřívání a kousky karamelu rozvařit.
3. Omáčku necháme vychladnout a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Vychlazenou omáčku přecedíme a při servírování metličkou napěníme.
Příprava hruškového želé:
1. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě.
2. Šťávu z kompotu přecedíme přes jemný cedník a přivedeme k varu. Ihned poté do ní vložíme nabobtnalou, lehce vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí.
3. Šťávu dochutíme citronovou šťávou a nalijeme do formy, kterou jsme vyložili potravinovou fólií. Po jejím ztuhnutí vznikne želé, které nakrájíme na pravidelné obdélníky.
Příprava hrušek:
1. Kompotované hrušky rozkrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec a i s částí šťávy dáme do kastrůlku. Přidáme koření, bílé víno a přivedeme k varu.
2. Takto ochucené hrušky necháme vychladnout, marinujeme v chladničce asi 60 minut.
Servírování:
1. Na levou stranu talíře postavíme skleničku s vychlazenou panna cottou, do středové části přeložíme hruškové želé a na pravou stranu aranžujeme čtvrtky marinovaných hrušek.
2. Před skleničku zdobně naservírujeme karamelovou omáčku. Dezert doplníme jedlými květy.