Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pravý čokoládový dort se šlehačkou

pravy-cokoladovy-dort-se-slehackou-400_cz

Počet porcí: 12
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

 
  • 125 g máslo + kousek na vymaštění formy
  • 250 g hořká čokoláda
  • 6 ks vajíčka
  • 150 g krupicový cukr
  • 3 lžíce likér Grand Marnier nebo jiný pomerančový likér
  • 1 ks pomeranč (nastrouhaná kůra)
  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • trochu bezlepkové mouky na vysypání formy

Dozdobení:

 
  • Čerstvé ovoce nebo kakao (nejlépe pravé holandské) na poprášení

Postup:

1. Čokoládu rozpustím ve vodní lázni a rozmíchám v ní máslo.

2. V misce prošlehám 2 celá vejce a 4 žloutky, přidám 50 g krupicového cukru a opatrně vmíchám čokoládovou směs, 2 lžíce likéru a pomerančovou kůru.

3. V samostatné misce ušlehám 4 bílky, přidám 100 g cukru a vyšlehám z nich pevný sníh. Zlehka zamíchám do čokoládové směsi.

4. Formu vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Použiji formu o průměru cca 24 cm.

5. Troubu předehřeji na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a naliji směs do formy. Peču asi 35–40 minut. Čekám, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje.

6. Nechám vychladnout a opatrně přenesu z formy na servírovací talíř.

7. Vyšlehám šlehačku, přidám 1 lžíci likéru a vanilkového extraktu. Vše opatrně kladu do dortové prohlubně, na závěr popráším kakaem a dozdobím dle fantazie.

Můj tip:

Šlehačku opatrně pokládám kleštěmi na zmrzlinu, a díky tomu se vytvoří pěkné obláčky. Zdobím čerstvým ovocem nebo kousky pomerančové a citronové kůry, čerstvými jedlými květy.



Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina