Postup:
1. Čokoládu rozpustím ve vodní lázni a rozmíchám v ní máslo.
2. V misce prošlehám 2 celá vejce a 4 žloutky, přidám 50 g krupicového cukru a opatrně vmíchám čokoládovou směs, 2 lžíce likéru a pomerančovou kůru.
3. V samostatné misce ušlehám 4 bílky, přidám 100 g cukru a vyšlehám z nich pevný sníh. Zlehka zamíchám do čokoládové směsi.
4. Formu vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Použiji formu o průměru cca 24 cm.
5. Troubu předehřeji na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a naliji směs do formy. Peču asi 35–40 minut. Čekám, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje.
6. Nechám vychladnout a opatrně přenesu z formy na servírovací talíř.
7. Vyšlehám šlehačku, přidám 1 lžíci likéru a vanilkového extraktu. Vše opatrně kladu do dortové prohlubně, na závěr popráším kakaem a dozdobím dle fantazie.
Můj tip:
Šlehačku opatrně pokládám kleštěmi na zmrzlinu, a díky tomu se vytvoří pěkné obláčky. Zdobím čerstvým ovocem nebo kousky pomerančové a citronové kůry, čerstvými jedlými květy.