Postup:
Příprava těsta:
1. Na vál prosijeme hladkou mouku, ve středu uděláme důlek, do kterého vložíme kousky vláčného škvařeného sádla a přidáme prosátý moučkový cukr a kakao. Nakonec na povrch nastrouháme kůru z omytého citronu.
2. Připravené suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, z něhož vytvarujeme váleček.
3. Váleček zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladničky. Těsto se musí odležet, proto je zpracováváme nejdříve druhý den.
Tvarování a pečení:
1. Těsto zpracováváme postupně, aby se zbytečně nezahřívalo na pracovní desce.
2. Každou část těsta vytvarujeme do válečku, který si rozdělíme na malé dílky o váze asi 20 g, z nichž následně vytvarujeme kuličky. Do každé kuličky zapíchneme hranolek mandle.
3. Kuličky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 165 °C (klasickým suchým teplem s vypnutým horkovzduchem), dokud kuličky nejsou na spodní straně upečené.
Podávání:
1. Cukroví posypeme moučkovým cukrem a případně i prázdnými vanilkovými lusky, které nám zbyly z přípravy jiného těsta.
2. Hotové sádlenky můžeme uchovat v uzavřené krabičce (v jedné vrstvě) po dobu 2 týdnů.
Poznámka: Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách MAKRO.