Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Tažený závin s jablky

jablecny_tazeny_zavin-400-new

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★★
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

 

Tažené těsto:

  • Mouka hladká, výběrová 200 g
  • Vejce 
  • Olej rostlinný 5 ml
  • Sůl kamenná 1 g
  • Voda (na zadělání těsta) 50 ml
  • Vejce (na potření těsta)
  • Ocet kvasný 15 ml
  • Náplň:

  • Jablka Grenny Smith 1000 g
  • ARO Cukr krupice 200 g
  • METRO CHef Select Skořice mletá 1 g
  • METRO Chef Hřebíček celý 0,5 g
  • Citron (na šťávu) 50 ml
  • NETRO Chef Vlašské ořechy, jádra 50 g
  • Strouhanka 50 g
  • METRO CHef Vanilínový cukr 30 g
  • Máslo 82% 50 g
  • Griliáš:

  • Cukr krupice 50 g
  • METRO Chef Vlašské ořechy, jádra 50 g
  • Karamelová mřížka:

  • ARO Cukr krystal 100 g
  • Med 20 ml
  • Vanilková omáčka:

  • Vanilkový puding 30 g
  • Žloutky pasterované 40 ml
  • ARO Mléko 1,5% 250 ml
  • ARO Cukr krystal 50 g
  • Doplňky:

  • METRO Chef zelené jablko 300 ml
  • METRO Chef Vlašské ořechy, jádra 100 g
 

Postup:

1) Příprava těsta (cca 30 minut): Do kotlíku nasypeme prosátou mouku, přidáme vejce, sůl, olej, ocet, část teplé vody, nasadíme jej do univerzálního stroje s hákem, nastavíme rychlost 1 a postupně za chodu stroje přiléváme zbývající vodu dle potřeby. Vymícháme hladké, vláčné těsto, které lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme na mírném teple nabobtnat asi 20 minut. Odpočaté těsto nejdříve vyválíme do tvaru obdélníku, pak ho přendáme na pomoučněný ubrus a opatrně nejdříve klouby ruky, poté prsty těsto vytahujeme dále do tvaru, dokud není těsto tenké a nepotrhané.

2) Příprava náplně (cca 10 minut): Jedno jablko necháme stranou, zbývající oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Jablka ochutíme cukrem, mletou skořicí, rozdrceným hřebíčkem, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Přidáme na hrubé kusy překrájené vlašské ořechy a vše dobře promícháme.

3) Příprava závinu (cca 45 minut): Tenké, vytažené těsto do 2/3 posypeme tenkou vrstvou prosáté strouhanky, na ní pravidelně rozprostřeme ochucenou náplň, pokapeme ji rozpuštěným máslem a pomocí ubrusu závin stočíme a přemístíme na plech s pečícím papírem tak, aby konec závinu byl na spodní straně plechu. Závin propícháme po celé délce dvouzubou vidličkoupotřene rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 30 minut. Spodní strana závinu musí být zbarvena do svěle hnědé barvy, vrchní strana je nazlátlá. Po upečení závin vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Poté krájíme porce ostrou cukrářskou pilkou.

4) Příprava griliáše (cca 30 minut): V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, do kterého vložíme rozsekaná jádra vlašských ořechů. Vlivem vysoké teploty cukru se ořechy upraží a ty pak přendáme na silikonový plát nebo na pomaštěný pečící papír, necháme vychladnout. Paličkou je pak rozdrtíme na malé kousky a tak vytvoříme griliáš.

5) Vanilkový krém (cca 15 minut): V části mléka rozmícháme cukr s pudinkovým práškem a nalijeme do zbylého vroucího mléka. Vaříme tak za stálého míchání asi 2 minuty. Po částečném zchladnutí vmícháme pasterované žloutky a mícháme pak do zchladnutí, aby krém zůstal tekutý. Před servírováním jej napěníme tyčovým mixérem.

6) Karamelová mřížka ( cca 30 minut): V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, ponecháme jej lehce zchladnout (dno kastrůlku namočíme na okamžik do studené vody, abychom karamel nespálili), vmícháme med a lžící nanášíme tenké nitky karamelu na silikonovou podložku (pečící papír). Po vychladnutí odloupneme.

7) Vlašské ořechy (cca 8 minut): Přebraná jádra vlašských ořechů rozpečeme v troubě na 165°C cca 5 minut a poté je necháme zchladnout.

8) Servírování: Na talíř položíme pocukrovaný vlahý řez závinu. Do prostoru naaranžujeme griliáš, na něj kopeček sorbetu. Lžící naneseme vanilkový krém a rozpečené jádro vlašského ořechu. Dezert doplníme karamelovou mřížkou.

 
 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina