Postup:
1) Příprava těsta (cca 30 minut): Do kotlíku nasypeme prosátou mouku, přidáme vejce, sůl, olej, ocet, část teplé vody, nasadíme jej do univerzálního stroje s hákem, nastavíme rychlost 1 a postupně za chodu stroje přiléváme zbývající vodu dle potřeby. Vymícháme hladké, vláčné těsto, které lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme na mírném teple nabobtnat asi 20 minut. Odpočaté těsto nejdříve vyválíme do tvaru obdélníku, pak ho přendáme na pomoučněný ubrus a opatrně nejdříve klouby ruky, poté prsty těsto vytahujeme dále do tvaru, dokud není těsto tenké a nepotrhané.
2) Příprava náplně (cca 10 minut): Jedno jablko necháme stranou, zbývající oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Jablka ochutíme cukrem, mletou skořicí, rozdrceným hřebíčkem, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Přidáme na hrubé kusy překrájené vlašské ořechy a vše dobře promícháme.
3) Příprava závinu (cca 45 minut): Tenké, vytažené těsto do 2/3 posypeme tenkou vrstvou prosáté strouhanky, na ní pravidelně rozprostřeme ochucenou náplň, pokapeme ji rozpuštěným máslem a pomocí ubrusu závin stočíme a přemístíme na plech s pečícím papírem tak, aby konec závinu byl na spodní straně plechu. Závin propícháme po celé délce dvouzubou vidličkoupotřene rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 30 minut. Spodní strana závinu musí být zbarvena do svěle hnědé barvy, vrchní strana je nazlátlá. Po upečení závin vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Poté krájíme porce ostrou cukrářskou pilkou.
4) Příprava griliáše (cca 30 minut): V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, do kterého vložíme rozsekaná jádra vlašských ořechů. Vlivem vysoké teploty cukru se ořechy upraží a ty pak přendáme na silikonový plát nebo na pomaštěný pečící papír, necháme vychladnout. Paličkou je pak rozdrtíme na malé kousky a tak vytvoříme griliáš.
5) Vanilkový krém (cca 15 minut): V části mléka rozmícháme cukr s pudinkovým práškem a nalijeme do zbylého vroucího mléka. Vaříme tak za stálého míchání asi 2 minuty. Po částečném zchladnutí vmícháme pasterované žloutky a mícháme pak do zchladnutí, aby krém zůstal tekutý. Před servírováním jej napěníme tyčovým mixérem.
6) Karamelová mřížka ( cca 30 minut): V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, ponecháme jej lehce zchladnout (dno kastrůlku namočíme na okamžik do studené vody, abychom karamel nespálili), vmícháme med a lžící nanášíme tenké nitky karamelu na silikonovou podložku (pečící papír). Po vychladnutí odloupneme.
7) Vlašské ořechy (cca 8 minut): Přebraná jádra vlašských ořechů rozpečeme v troubě na 165°C cca 5 minut a poté je necháme zchladnout.
8) Servírování: Na talíř položíme pocukrovaný vlahý řez závinu. Do prostoru naaranžujeme griliáš, na něj kopeček sorbetu. Lžící naneseme vanilkový krém a rozpečené jádro vlašského ořechu. Dezert doplníme karamelovou mřížkou.