Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Trhanec

Trhanec

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

 
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka (1,5 %)
  • 500 g vajec
  • 300 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany (33 %)
  • 150 g másla (na opékání)
  • 80 g tuku (na vymazání plechu)
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g rozinek
  • 50 g citronu (na kůru)
  • 30 g lučního medu
  • 10 g kamenné soli
  • 0,02 g čerstvého vanilkového lusku
 
  • 50 g moučkového cukru (na posypání)
  • 20 g čerstvé máty

Postup:

Příprava těsta:

1. Pekáček na pečení vymažeme tukem a vysypeme moukou (pekáček musí mít rovné a pevné dno). Oddělíme si žloutky od bílků.

2. V misce rozmícháme mléko se žloutky, polohrubou moukou a citronovou kůrou.

3. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh a opatrně ho pomocí metly smícháme se žloutky. Vzniklou nadýchanou pěnovou hmotu pravidelně rozprostřeme do pekáčku, aby všude byla stejná vrstva.

4. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Po upečení korpus roztrháme na kusy, které opečeme na másle ze všech stran dokřupava.


Zakysaná smetana a servírování:

1. Ušlehanou pevnou šlehačku metlou lehce vmícháme do zakysané smetany ochucené čersvou vanilkou a medem.

2. Na levou stranu talíře aranžujeme kousky trhance, na pravou stranu servírujeme ochucenou zlehčenou zakysanou smetanu. Dezert doplníme snítkou čerstvé máty.


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce