Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vánočka (nejen) pro vegany

vanocka-400

Počet porcí: 8-10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 3 hodiny 10 minut (kynutí 2 hodiny)

Ingredience:

 
  • 20 g čerstvého droždí
  • 600 g hladké špaldové mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 ml vlažného mandlového mléka
  • 60 g slunečnicového oleje
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 100 g plátků mandlí
  • 100 g rozinek
  • hrst mouky na podsypání

Na dokončení:

 
  • voda
  • jablečný ocet
  • plátky mandlí

Postup:

1. Do velké mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a 100 ml vlažného mandlového mléka.

2. Kvásek zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Zvětší svůj objem a viditelně zhoustne.

3. Poté přidáme zbytek vlažného mléka, olej, sůl, citronovou šťávu, cukr a postupně začneme přisypávat mouku. Důkladně promícháme nebo necháme vypracovat robotem.

4. Nakonec přidáme rozinky a plátky mandlí (hrst mandlí necháme na zdobení). Těsto necháme 1,5 hodiny kynout pod utěrkou na teplém místě.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Ze čtyř, ze tří a ze dvou upleteme copy. Poskládáme je na sebe, potřeme vodou s octem (v poměru 1 : 1) a posypeme mandlemi. Na několika místech můžeme vánočku zajistit špejlí, aby se nám nerozjela k jedné straně.

6. Necháme ještě 30 minut kynout, mezitím rozpálíme troubu na 180 °C.

7. Pečeme cca 45–50 minut. Vánočka v troubě výrazně zvětší svůj objem.

Tip:

Pokud vám trouba peče hodně svrchu, umístěte vánočku spíše do spodní části trouby. Můžete ji přikrýt pečicím papírem, aby byla hotová, ale nespálila se.



Archiv receptů

Epikure

Čerstvé ovoce